"Törődő odafigyelés": magyar állami pénzzel épült fociakadémiát adott át a magyar kormányfő

"Törődő odafigyelés": magyar állami pénzzel épült fociakadémiát adott át a magyar kormányfő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A beruházáshoz nyújtott magyar állami pénz forrását a szlovákok is adják – mondta el a dunaszerdahelyi Mol Academy megnyitója előtt a DAC tulajdonosa, Világi Oszkár.

Magyarország és Szlovákia a politikai és gazdasági kapcsolatokon túl példaértékűen együttműködik a sport területén is, ami kiváló kapocs a két ország között – mondta el Orbán Viktor Dunaszerdahelyen. A miniszterelnök a több mint 14 millió euróból, részben magyar állami forrásból megvalósult futballakadémia avatásán beszélt.

©

A beruházáshoz, amely egy az uniós csatlakozás előtt működő cukorgyár helyén épült fel, az MLSZ 2,1 milliárd forinttal, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pedig 300 millió forinttal járult hozzá, ezen kívül a szlovák labdarúgó-szövetségtől félmillió eurót kaptak – mondta el a hivatalos ceremóniát megelőző sajtótájékoztatón Világi Oszkár, a dunaszerdahelyi DAC 1904 futballklub elnöke. A beruházás 6 millió eurós önrészét 3 milliós saját forrásból és 3 milliós hitelből fedezték.

Orbán Viktor kiemelte: nem ez az egyetlen határon túli sportakadémia, amely magyar támogatással valósul meg. Jelenleg Munkácson, Sepsiszentgyörgyön, Eszéken és Lendván is komoly akadémiai fejlesztések zajlanak, a Felvidéken pedig Révkomáromban és Rimaszombaton.

Világi Oszkár az átadón megköszönte a miniszterelnöknek a "törődő odafigyelést", amely az utóbbi időben jellemzi a magyar kormányt. Az üzletember arra a felvetésre, hogy miért éri meg a magyar adófizetőknek a beruházáshoz nyújtott támogatás, úgy válaszolt: a határon túli magyarok, főleg a határ mentén élők sok adóhoz juttatják hozzá a magyar államot azzal, hogy oda járnak vásárolni. Ha ezt kiszámolnák, lényegesen nagyobb összeg jönne ki, mint ahogy az átlag magyar elképzeli, így amit a magyar állam eloszt, azt például a szlovákiai magyarok is képzik – tette hozzá. Azt is kiemelte, hogy a DAC-nál játszik olyan játékos – Kalmár Zsolt –, aki a magyar válogatottban szerepel, így az akadémia más országok sikereihez is hozzájárul. Arról is beszélt az üzletember, hogy magyar fiatalokat is várnak a létesítménybe.

Világi Oszkár
©

A Mol Academy 18 hektáron 7 füves – abból két fűthető – 3 műfüves és 3 speciális pályának ad otthont, itt a 14 korosztályos csapat 300 fiatal játékos, illetve a DAC csapatai edzenek a jövőben. Ez óriási fejlődés ahhoz képest, hogy amikor 3,5 évvel ezelőtt a DAC küszöbét átléptem, egyetlen tréningpályánk sem volt, a klub csapatai a környező falvakban edzettek – mondta Világi Oszkár, a Mol szlovákiai leányvállalatának, a Slovnaftnak a vezérigazgatója.

Hozzászólások