szerző:
hvg.hu

A háttérben egy jogvita húzódik.

Tartozása miatt felszámolás alá került a Traubisodát több mint húsz éve gyártó debreceni vállalkozás, amelynek üzemét és védjegyeit 1,1 milliárd forintért hirdették meg eladásra – írja a Napi.hu. A Ráthonyi Kft. tulajdonában van a Traubi, Traubisoda, továbbá Róna üdítő és Csokonai ásványvíz márka is. A Ráthonyi Kft. termékeit belföldön értékesítette, egykor kereskedelmi partnere volt többek közt a Metro, a Spar, a CBA, a Coop, az Auchan, az Aldi, 2018-tól a Lidl és a Penny Market.

Az italgyártó és forgalmazó felszámolását idén júliusban rendelte el a Debreceni Törvényszék, miután bírósági határozatban megállapított fizetési kötelezettségét nem teljesítette. Ennek előzménye egy jogvita volt a vállalkozás és a Traubi üzemcsarnok felújítási és bővítési munkáival megbízott kivitelező között. A telephelyfejlesztés 2013 és 2015 között zajlott, részben uniós támogatással és bankhitellel. A lap azt nem tudta kideríteni, hogy mekkora összegről van szó.

A Ráthonyi Kft. életében nem ez volt az első jogvita: az egy debreceni magánszemély tulajdonában levő társaság évekig pereskedett az osztrák eredetű Traubisoda védjegyjogai miatt is a Traubi Hungária Zrt-vel, amely 2016-ban szűnt meg felszámolással.

Ausztriában Lenz Moser 1959-ben jegyeztetett be védjegyoltalmat a Traubisoda megjelölésre és aromára. A védjegyjog 1986-ban Mosertől az osztrák Warimpex AG-hoz került. Magyarországon 1971 óta gyártanak Traubisodát. 1987-ben a Badacsonyi Állami Gazdaság (BÁG) és három partnere, a Csányi, a Kunbajai és a Debreceni Állami Gazdaság licencszerződést kötött a Warimpexszel.

A BÁG balatonvilágosi üzemét a licencjoggal együtt az egyik amerikai üzletember Centráls Kft.-je vásárolta meg (amit továbbadott a Traubi Hungáriának), míg a szintén tönkrement debreceni üzem gyártósorait a Ráthonyi Kft., amely közvetlenül a Warimpextől megvette a márka hazai használati jogát is. A több mint másfél évtizedig elhúzódó jogvitában a bíróság 2011-ben mondta ki jogerősen, hogy az amerikai üzletember cégei 1998 óta jogosulatlanul gyártották az üdítőket.

(Napi.hu)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

Most a Facebook a soros: olyan funkció jön, ami a civileket támogatja

Most a Facebook a soros: olyan funkció jön, ami a civileket támogatja

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Eddig ismeretlen felvétel arról, hogyan rángatták végig Hadházyt a zárt MTVA-folyosón

Eddig ismeretlen felvétel arról, hogyan rángatták végig Hadházyt a zárt MTVA-folyosón