szerző:
Lengyel Miklós

Tegyük a pénzünket a matrac alá? A New York Times gazdasági szakértője tette fel ezt a kérdést - egyáltalán nem alaptalanul. A befektetők, ha az év végén értékelik a helyzetüket, nem sok jóról tudnak beszámolni: sem a részvények, sem az államkötvények, sem a nyersanyagok nem hoztak számottevő profitot.

A globális gazdaság lelassul, mert mindenki félti a pénzét 

Ez a legrosszabb forgatókönyv, mert ez sok ország számára gazdasági krízist jelenthet." A befektetők a piacot figyelik és a jövőt is ennek alapján ítélik meg"- nyilatkozta a New York Times-nak a Wharton Business School tanára. Itay Goldstein szerint a reálgazdaság pórul járhat, ha a befektetők nem mernek költeni, mert félnek. Pedig a Wharton Business School egykori diákja, egy bizonyos Donald Trump nem teljesít rosszul a gazdaságban.

50 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség az USA-ban

Szeptember 20-án még úgy látszott: Trumpnak bejött minden. A tőzsde 10%-os átlagos profitot ígért, a NASDAQ, a high tech papírok piaca 15%-ot, a nyersolaj kitermelés pedig 20%-ot. Mindenki dörzsölte a tenyerétt, de ekkor kiderült: a kereskedelmi háború Kína ellen alapjában felforgathatja a globális gazdaságot. Szinte szempillantás alatt eltűntek a profitok. Közben viszont a központi bankok befejezték a quantitative easing (mennyiségi lazítás) programokat, melyek addig a növekedést támogatták. Csütörtökön jelentette be ezt Mario Draghi, az EKB elnöke, a Fed pedig már korábban megtette. Az amerikaiak megkezdték az óvatos kamatláb-emelést. Az eredmény: 370 milliárd dollár tűnt el az USA kötvény piacáról.

A hátszélből ellenszél lett

Így értékelik azok a szakértők, akik a New York Times-nak nyilatkoztak. A kínaiak viszont úgy vélik, Trump lőtte lábon magát, amikor megindította a kereskedelmi háborút ellenük. A Nikkei Asian Review elemzi, hogy miért: a két óriás között szinte szimbiózis alakult ki az elmúlt évtizedekben. Ennek következtében nem okozhatnak károkat egymásnak anélkül, hogy saját maguk is ne veszítenének sokat. Egyik példája a Nikkei Asian Review-nak az acélipar: a kínaiak felvásároltak több amerikai óriást. A bevezetett büntetővámok miatt viszont ezek az Egyesült Államokban működő kínai cégek csak felárral kapják meg a saját félkész termékeiket Kínából. Ez nyilvánvalóan inflációs tendenciákat erősít az amerikai gazdaságban. Arról nem is beszélve, hogy a kínaiak szépen csendesen eladogathatják hatalmas amerikai államkötvény portfóliójukat. Mert Peking sem áll jól. Bár a China Daily arról ír, hogy szépen teljesít a külkereskedelem az amerikai büntetővámok ellenére, de a valóság nem ilyen rózsás. A statisztikusok Kínában a hatalom kiszolgálását tekintik fő feladatuknak, vagyis általában igyekeznek jó hírekkel szolgálni. A South China Morning Post viszont megírja - a Nikkei Asian Review-hoz hasonlóan- hogy sok gyárban kényszerszabadságra küldik a dolgozókat.

Három hónapos kényszerszabadság

Már most kiadják a Holdújévi szabadságot sok kínai gyárban, mert nincs megrendelés. Csakhogy a Holdújév csak jövőre van. Ami még nagyobb baj: nem fizetik ezt a szabadságot. Ez óriási csapás a dolgozók családjára, amely általában erre alapozza az egzisztenciáját. Igaz, hogy a cégek igyekeznek megkímélni a városi dolgozókat és a falusi vendégmunkásokat küldik haza. Ez a hatalmas tömeg az igazi proletariátus Kínában, ahol mindig elsőként rajtuk csattan az ostor. Ők illegálisan élnek a városokban, ahol ezért nem jár nekik állami egészségügyi vagy oktatási szolgáltatás. Mindezt a piaci áron kell megszerezniük. Nekik ezért a munkabér létfontosságú. Ha elveszítik, akkor mehetnek haza falura nyomorogni. Ebben a helyzetben folynak a globális gazdaság számára sorsdöntő amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások.

Azokra is körülbelül éppúgy három hónap van, mint amennyire kényszerszabadságra küldik a dolgozókat Kínában. A tárgyalások titkosak. A hírek szerint egyelőre csak a menetrendet egyeztette Liu Ho miniszterelnök helyettes két amerikai partnerével, Steven Mnuchin pénzügyminiszterrel és Robert Lightizer-rel. Egyikük a távozó, a másik az új főtárgyaló. Alapos aprómunkára lesz szükség - írja a Pekingben megjelenő China Daily, ahol egy nyugdíjas miniszterhelyettes közli, „tévednek az amerikaiak, ha azt hiszik, hogy kényszerhelyzetben engedni fogunk nekik”

A globális gazdaság két meghatározó óriása birkózik egymással. Az eredmény enyhén szólva bizonytalan. Így érthető, ha a New York Times azt tanácsolja: miután sem a részvényekben, sem az államkötvényekben, sem az aranyban, sem pedig a nyersanyagokban nem lehet bízni, ezért a befektetők lehet, hogy akkor járnak a legjobban, ha matrac alatt tartják a pénzüket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Gazdaság

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Soha nem fogadja el a másik tárgyaló fél álláspontját, de kész alkut kötni, ha azt az USA érdeke úgy kívánja – így jellemzik ismerői a 71 éves Robert Lighthizert, akit Donald Trump elnök azzal bízott meg, hogy vezesse az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalásokat.

GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet

GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet

Ilyet se láttak még: fogyatkozás közben csapódott meteorit a Holdba

Ilyet se láttak még: fogyatkozás közben csapódott meteorit a Holdba

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Szijjártó meghátrál: az EP-vitán senki sem képviseli a kormányt

Szijjártó meghátrál: az EP-vitán senki sem képviseli a kormányt

Otthagyta az HBO-t az Aranyélet és a Terápia kreatív producere

Otthagyta az HBO-t az Aranyélet és a Terápia kreatív producere

Megvan a BKK új vezetője

Megvan a BKK új vezetője