szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú lista került nyilvánosságra arról, melyik cégek adják a legtöbb tao-pénzt. Állami vállalatok, Mészáros Lőrinc cégei és a közbeszerzések sikersztorijainak szereplői látják meg a fantáziát Felcsútban, Mezőkövesdben, Kisvárdában, vagy épp a Ferencvárosban.

Egy több ezer elemből álló adatbázist szerzett meg a 444 a legnagyobb tao-támogatásokat adó cégekről. A lista állami cégekkel, a közbeszerzések nagy győzteseivel és Mészáros Lőrinc vállalataival van tele.

A rendszer lényege az, hogy a cégek a társasági adójuk egy részét az államkassza helyett sportegyesületek támogatására adhatják. Hiába mondta Orbán Viktor azt, hogy ez nem közpénz, a bíróság úgy döntött, közpénznek számít, hiszen ha nem a sportra fordítanák, akkor az államkasszába kerülne az összeg. Ennek ellenére sok sportszövetség, egyesület, és támogatást adó cég is titkolózik, mire költik a tao-támogatásokat.

A legtöbb tao-pénz Felcsútra érkezik. Tavaly a legtöbbet, 2 milliárd forintot a Mol cége, az FGSZ Földgázszállító Zrt. adta, a Mol maga 1 milliárdot utalt, az MKB Bank pedig, amelyben Mészáros Lőrinc is tulajdonos, 1,8 milliárddal segítette a felcsúti focit. De hosszú még a lista, Mészáros és családjának cégei, Orbán Viktor apjának bányászati vállalkozása, közbeszerzéseken gyakran nyertes építőipari cégek is ott vannak a támogatók között.

Tállai András államtitkár Mezőkövesdjében is sok cég látta meg a fantáziát. Igaz, 2018-ban OTP-támogatás már nem volt, de megjelent a Geosol, az ország egyik legkorszerűbb hulladékkezelő rendszerét működtető cége, amely egy Mészáros Lőrinc által kezelt magántőkealaphoz került. 2016-ban és 2017-ben a Mol is összesen több, mint egymilliárd forintot küldött.

A Kisvárda, amely tavaly jutott fel az NB I-be, már korábban, másodosztályúként is félmilliárdos támogatásokat kapott a Duna Aszfalttól, de százmilliókkal szállt be az FGSZ Földgázszállító is, és a támogatók között ott volt a paksi turbinát gyártó GE Infrastructure Hungary, valamint a kormányzati kommunikációs tenderek akkori nagy győztese, Kuna Tibor cégei, a Mol, az MKB és az Allianz is. Seszták azóta, ha nem is kegyvesztett lett, de kikerült a NER első sorából, 2018-ban pedig már a klub is csak kisebb összegű támogatásokat kapott.

A Ferencváros más utat választott, ott az állami cégek szponzorként szállnak inkább be – a végeredmény ugyanaz, közpénzből költekezhet a klub. Azért a tao ott is jelen van, a Provident 150, a Telekom 128, a MAVIR 57 milliót adott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MNB: Nem érhet senkit hátrány, ha a moratóriumot választja

MNB: Nem érhet senkit hátrány, ha a moratóriumot választja

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Egy youtuber megépítette Batman legendás fegyverét, a kézből kilőhető csáklyát

Egy youtuber megépítette Batman legendás fegyverét, a kézből kilőhető csáklyát