Egészségpénztárat bírságolt az MNB, rengeteg szabálytalanságot találtak

Egészségpénztárat bírságolt az MNB, rengeteg szabálytalanságot találtak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank kötelezte a Tempo Egészség- és Önsegélyező Pénztárat, hogy szüntesse meg jogsértő tulajdonát egy kft.-ben, számolja el az értékvesztést a birtokában lévő vállalati kötvények leértékelése után, s mutassa ki a pénztári egyéni számlákon az árfolyamveszteséget az e kötvényekkel végzett korábbi ügyletei nyomán. A jegybank a jogszabálysértések miatt tízmilliós bírságot szabott ki a pénztárra.

A Magyar Nemzeti Bank 2012 óta folyatott átfogó vizsgálatot a Tempo Egészség- és Önsegélyező Pénztárnál. A vizsgálat megállapításai alapján a jegybank kötelezte a Tempo egészségpénztárat, hogy szüntesse meg egy kft.-ben meglévő tulajdoni részesedését, utóbbi cég idén január 1-jétől megindult végelszámolásával. A jogszabály szerint ugyanis a tagi megtakarításokat tartalmazó fedezeti tartalék terhére nem kerülhetne kft.-üzletrész pénztári tulajdonba.

A jegybank előírta a Tempo egészségpénztárnak, hogy egy vállalati kötvény 2014-es és 2016-2017-es, eddig el nem számolt adásvételi tranzakcióit azonnal könyvelje le, s az ezek miatti árfolyamveszteséget mutassa ki az egyéni számlákon. A jegybank megállapítása szerint a Tempo egészségpénztár nem csak elmulasztotta könyvelni ezen ügyleteit, de azok gazdasági hatásait sem mutatta ki vonatkozó beszámolóiban.

Az MNB arra is kötelezte a pénztárat, hogy a valós piaci értékre értékeltesse le letétkezelőjénél a tulajdonában lévő érintett vállalati kötvényeket. A jegybank által a vizsgálat során kirendelt igazságügyi szakértő ugyanis megállapította, hogy a kötvények piaci értéke jóval alacsonyabb a pénztár által kimutatott értéküknél, s ez a nem realizált veszteség tartósnak minősíthető.

Emellett a jegybanki vizsgálat jogsértést állapított meg a pénztár ellenőrző bizottságának a kiszervezett tevékenységek ellenőrzésére vonatkozó kötelezettségeit, illetve a befektetési vezető alkalmazása nélküli, saját vagyonkezelés keretében végzett ingatlanhasznosítási tevékenységet illetően, továbbá egyes szolgáltatási kifizetések, illetve az informatika terén is.

Mindezek miatt az MNB ma közzétett határozatában 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Tempo egészségpénztárra, amelynek további közel 2,4 millió forint eljárási költséget is meg kell fizetnie.