szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

A múlt héten derült ki, hogy őrizetbe vették a legnagyobb magyarországi vágóhíd egyik tulajdonosát, de azóta sem lehet tudni, hogy pontosan mi után nyomoznak a hatóságok. A hazai sertéspiaci szereplők valószínűleg nem fognak keseregni, ha bedől az „olasz” cége. A vágóhídon is tudnak a nyomozásról, de a munka folyik tovább.

Igen, sajnos igaz, tudunk róla

– ennyit mondott Piero Pini olasz vállalkozó kiskunfélegyházi húsüzemének a portáján a hvg.hu munkatársához "kontaktszemélyként" kihívott nő, akinél a cégvezető őrizetbe vételéről érdeklődtünk. Annyit hozzátett még, hogy a munka folyik, nem állt meg az élet. Ez múlt heti ottjártunkkor valóban így volt: a kapunál, ahol a sertéspestis miatt lábfertőtlenítés után lehet belépni, sorra álltak be az állatokat szállító kamionok, ahogyan az udvaron is állt már néhány. A munkások jöttek-mentek, mintha semmi nem történt volna, egyikük pedig, akit a kerítésen keresztül meg tudtunk szólítani, azt mondta, még csak nem is hallott a történtekről.

A múlt héten a pestisracok.hu írta meg, hogy őrizetbe vették a Hungary Meat Kft. olasz tulajdonosát és két társát, a NAV nyomozói a portál információi szerint költségvetési csalással gyanúsítják őket. A Kecskeméti Járásbíróság a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának indítványára döntött a gyanúsítottak letartóztatásáról, de mivel az érintettek fellebbeztek, a határozat még nem jogerős. Pontosabban szólva, ha már hozott is a Kecskeméti Törvényszék jogerős határozatot, nem hozza egyelőre nyilvánosságra, majd az érintettek értesítése után teszi azt közzé. Mindenesetre piaci információk szerint több üggyel is összefügghet a nyomozás, a költségvetési csalás értékének nagyobb része áfacsalásból fakadhat.

©

Csendben gyűjtötték a milliárdokat

A vágóhidat 1996-ban hozták létre Kiskunfélegyháza szélén, annak 2005 óta az olasz Piero Pini Cipruson bejegyzett cége a tulajdonosa. Évente százmilliárd forint feletti árbevétellel működik, a tulajdonosok több milliárd forintnyi osztalékot vettek ki belőle. Pini egyébként épített vágóhidat Lengyelországban, de vannak cégei Szlovákiában, Romániában is.

Az olasz üzletemberek nem nagyon hívták fel magukra a figyelmet a húszéves itteni működésük alatt, attól eltekintve, hogy belekóstoltak a hazai fociéletbe: tíz évvel ezelőtt Pini megvásárolta a Honvédot, de aztán pár év múlva kiviharzott az ottani botrányok miatt.

A Pini család a jelek szerint más területen is az előre menekülés taktikáját követi, a lengyel vágóhidat (amely kétszer annyi sertést dolgozott fel, mint a kiskunfélegyházi, de munkaügyi szabálytalanságok miatt a lengyel hatóságok célkeresztjébe került) tavaly novemberben eladta egy kínai óriáscégnek. Az aradi és a szlovákiai érdekeltségei nem kecsegtetőek, de most Spanyolországban is jelentős kapacitású vágóhidat épít. A helyszínválasztást az indokolja, hogy Spanyolország jól teljesít a sertéstenyésztésben, felfutóban van az ágazat, amelyet a sertéspestis sem fenyeget.

©

„Büntetés jár a beszélgetésért is”

Néhány éve mi is írtunk a kiskunfélegyházi vágóhídon kizsigerelt hentesekről, mostani beszélgetéseinkből pedig úgy tűnik, hogy a munkakörülmények azóta érdemben nem változtak.

„Harmincezer forintos büntetést kaptam, mert összeugrottam az osztrákkal” – mesélte az egyik névtelenséget kérő hentes, aki bár nem egyhuzamban, de tizennégy éven át a kiskunfélegyházi húsüzemben dolgozott, és néhány hete küldték el a cégtől. Ő arra panaszkodik, hogy az említett osztrák felettesükkel „feszült légkörű” volt a munka, a munkaszalag mellett nem lehetett egymáshoz szólni, de még vécére is csak hosszas alkudozás után lehet kimenni, amúgy a sok emberre jutó kevés mosdó pedig időnként úszik a szennyvízben.

„Magunknak kell megvenni a védőhálót, a késeket, a bakancsot, ami nagyjából hatvan-hetvenezer forint. A cég megveszi, leírja az adójából, aztán eladja nekünk” – mesélt a körülményekről a külföldi munkahelyeket is megjárt hentes, aki szerint a fizetés nem volt rossz, attól függően, hogy milyen pozícióban dolgozik valaki, 200-380 ezer forint is juthat tisztán, igaz, mindnyájan minimálbérre vannak bejelentve. A könyvelésbe a férfi nem lát bele, neki ráadásul egy munkaközvetítővel volt szerződése.

©

A magyar húsosoknak nem fog hiányozni az „olasz”

Az üzem egyelőre működik, de ha bizonyítást nyernek az egyelőre feltételezett bűncselekmények, akkor nem biztos, hogy kétségbe esnek a magyar piaci szereplők. Az egész európai sertéspiacnak betett az afrikai sertéspestis és a kiviteli tilalom, de Magyarországon a munkaerőhiány miatt is szenvednek a húsosok. No meg attól is, hogy egyre csökken a hazai sertésállomány, az import pedig drága, tavalyi adatok szerint az itthon levágott 4,8 millió sertés fele magyar csupán. (A sertésstratégia ellenére fogy a hazai állomány, és az előállítás önköltsége is jóval magasabb a nyugati országokéhoz képest.)

Ötvenmilliárd forintos kiesést jelentett tavaly az, hogy a sertéspestis miatt több ország teljes behozatali tilalmat rendelt el a magyar sertéshúsra, köztük Japán és Kína is, de Ukrajnába, Szerbiába, az Egyesült Államokba sem szállíthatunk. Az embargó részleges feloldásán már dolgozik a magyar kormány (Budai Gyula külgazdasági miniszteri biztos legutóbb Japánban járt ez ügyben), a tervek szerint Kínával és Dél-Koreával is készül a megállapodás a tilalom enyhítéséről. Az embargó tavaly éppen a Pini családot sújthatta a legjobban, hiszen kiskunfélegyházi vágóhídja termékeinek kilencven százalékát külpiacon adta el, ennek is a nagyobb részét az Európai Unión kívül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!