szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Földet, tavat, házakat vásárolt szülőfalujában, a csongrádi Kakasszéken Kovács Gábor. A műgyűjtő uniós pénzből tervez strandot, termálfűtést Lázár János körzetében.

„Kakasszék visszavár” – írta a közösségi oldalán Kovács Gábor, bankár, amit a vasarhely24.hu szúrt ki. A milliárdos műgyűjtő azt írja le bejegyzésében, hogy az elmúlt egy évtizedben, amióta megvette az első házakat, telkeket szülőfalujában, mi mindent ért el ott, és mit tervez a továbbiakban, amihez a helyiek, vagy a Kakasszékhez kötődők segítségét, ötleteit várja.

Évekkel ezelőtt kezdte felvásárolni a földet, és a házakat Kovács Gábor Kakasszéken. A bankárt családi szálak fűzik a csongrádi Székkutashoz tartozó Kakasszékhez, ahol egy szanatórium is működik, amely korábban Hódmezővásárhely önkormányzatának tulajdonában volt. A pár házból álló településrészt alig lakják, néhány tucatnyi ház áll a szanatóriumhoz és a körülötte levő tóhoz vezető úton, túlnyomórészt hétvégi üdülőként használják azokat a környéken élők.

A tíz évvel ezelőtt megvásárolt telkeken egy biogazdaságot is tervezett Kovács Gábor, de úgy tudjuk, hogy ez a projekt megfeneklett, vagy legalábbis a lendülete alábbhagyott. Az elhagyatott tanyákat is felvásárolták, a romos házakat lebontották, a még megmenthetőket felújították. Itt működik egy szanatórium is, körülötte pedig egy nádassal benőtt tó van. Ez utóbbinak felét Kovács már korábban megvásárolta a hódmezővásárhelyi önkormányzattól, azt írja a közösségi oldalon, hogy mára a tó másik felét is megvette, az állammal sikerült dűlőre jutniuk. A bankár korábban már épített itt vendégházat uniós pénzből, de a tó környékének rendbetételére is nyertek némi pénzt, erről tavaly januárban írtunk. A beruházásokat Kovács cégein, illetve a korábban itt alapított egyesületen, alapítványon keresztül bonyolították le.

Az állami szanatóriumtól tehát mostanra sikerült megvásárolniuk a tó másik felét, ide tervezne Kovács egy strandot (évtizedekkel ezelőtt már működött itt egy strand, az iszap gyógyító erejét nagyra becsülik a környéken), és azt, hogy a területen már működő termálkutat felújítva a környéken levő házakat is fűtéssel fogják majd ellátni. A Kovács Gábor tervezte beruházások nagyjából 300 millió forintba kerülnének, ezeket a következő uniós ciklus forrásaiból finanszírozná a bankár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!