szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemzetközi intézményközi kutatás indulhat a Szegedi Tudományegyetem vezetésével, amely a több száz évnél hosszabb felezési idejű nukleáris hulladék tárolását oldaná meg.

Egy Nobel-díjas kutató már letette az elméletet az asztalra, miképp lehetne neutronforrást megtalálni ahhoz, hogy a nagyon hosszú felezési idejű radioaktív hulladékot is tárolni lehessen. Az alkímiát idéző transzmutációs eljárás már nem ismeretlen, de a gyakorlati megvalósítást nehezíti, hogy az eljáráshoz szükséges neutront nukleáris reaktorokban állítható elő. A Nobel-díjas Gerard Mourou egy japán társával olyan javaslatot dolgozott ki, amely lézeres gyorsításon alapuló eljárással nyerne neutront.

Ennek a kulcskérdésnek a megoldására indulhat egy kutatás, amelyben a Szegedi Tudományegyetem is részt vesz, az amerikai és francia intézmények kutatóival együtt a szegedi ELI – ALPS kutatóközpont lézerrendszerét használnák fel - írta közleményében a Szegedi Tudományegyetem.

A nukleáris hulladék kezelésében speciális kihívást jelent a hosszú élettartamú komponensek tárolása. A néhány 100 évnél rövidebb felezési idejű anyagok esetében ez megoldottnak tekinthető. A problémát a jóval hosszabb felezési idejű anyagok évezredes távlatban is biztonságos elhelyezése jelenti, ennek módja lehet az ún. P&T (partitioning and transmutation) eljárás. A partícionálás során a nukleáris hulladék különböző komponenseit szétválasztják, majd ezek közül a hosszú felezési idejűeket transzmutációval átalakítják. Az anyagot például neutronbesugárzásnak teszik ki, aminek hatására az stabil vagy gyorsan lebomló maggá, magokká alakul.

Az előbbi folyamatokhoz szükséges neutronlézeres eljárásokon alapuló kutatás indulhat el a francia, amerikai és magyar részvétellel. A nemzetközi együttműködésről Palkovics László, a innovációs miniszter írt alá szándéknyilatkozatot az Egyesült Államokban. A kutatáshoz a magyar állam is hozzájárul 3,5 milliárd forinttal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összeomlott a turizmus a magyarok kedvenc üdülőhelyein is

Összeomlott a turizmus a magyarok kedvenc üdülőhelyein is

Sokkal több mint latin szerető: Antonio Banderas 60 éves

Sokkal több mint latin szerető: Antonio Banderas 60 éves

Csepegtetik az információkat a Távozó Indexesek

Csepegtetik az információkat a Távozó Indexesek