szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nevükkel együtt tette közzé a kormánypárti helyi portál azoknak az embereknek a fotóit, akik leszedték Hódmezővásárhelyen a Márki-Zay Péter-ellenes kampányplakátokat A plakátokat megrendelő helyi civil szervezet, amelynek elnöke a Fidesz kampányfőnöke, feljelentést tett.

A listázás nem újkeletű dolog a városban, 2010-ben Lázár János utasítására függesztették ki a lajstromot azoknak a szociálisan rászorulóknak a  nevével, akik vagy nem fogadták el a felajánlott közmunkát, vagy nem vitték el a számukra ingyenesen biztosított ebédet. Most a Márki-Zay Pétert Soros Györggyel együtt ábrázoló óriásplakátok eltüntetőit kísérték az akciójuk során, fotókat készítettek róluk. A képeket egy Fidesz-közeli vállalkozó tulajdonában levő helyi portál le is közölte, a plakáttépők portréfotóival kiegészítve.

A politikai óriásplakátokat a Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület rendelte meg, legalábbis, a promenad.hu cikkéből ez derül ki, ahogy ezt korábban a portálnak maga Ádók János, a civil elnök nyilatkozta is. Ez magyarázza, hogy ez a szervezet tett feljelentést a tépkedők ellen. Az egyesületet még 2000-ben jegyezték be Polgári Szövetség az Egyesült Hódmezővásárhelyért Egyesület néven, ekkor az azóta elhunyt vásárhelyi polgármester volt az elnök, Lázár János pedig az ügyvezető. Lázár egészen 2011-ig volt a poszton, majd átadta a stafétát Szél Istvánnak, aki jelenleg is ügyvezető elnök a civil szervezetnél. Szél a Hódmezővásárhellyel szomszédos Székkutas polgármestere, tavaly óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, és Lázár nélkülözhetetlen kollégája. A fiatal politikus szinte mindenhova elkíséri Lázárt, videókat készít alkalmasint a parlamenti képviselőről, és éppen a közelmúltban jelentette be Lázár azt is, megbízta Szél Istvánt, hogy a választókerületben lássa el az európai parlamenti választások kampányfőnöki feladatait.

Januárban az egyesület elnökeként Ádók János nyilatkozott, aki kifejtette, hogy a Rapcsák-puccs idején azért alakult meg a szervezet, mert veszélyben volt a város, ahogy szerinte most is ez a helyzet Márki-Zay Péter fellépése miatt. Az év elején a városban elindított plakátakcióról egyébként azt mondta Ádók, hogy az arra elköltött 860 ezer forintot a választók gyűjtötték össze.

A civil szervezet szórólapokat is gyárt, amelyeket eljuttatnak minden hódmezővásárhelyi lakos postaládájába, most pedig az óriásplakátok újra megjelentek az utcákon, ezeket próbálták meg eltüntetni Márki-Zay Péter támogatói, és ebben az ügyben tett most büntető feljelentést a civil szervezet. Kerestük telefonon Szél Istvánt, aki a civil szervezet ügyvezető elnöke a vezetői posztot betöltő Ádók János mellett, de a székkutasi polgármesteri hivatalban azt mondták, hogy a mai napon nem érhető el a településen egyébként polgármesterként dolgozó Fidesz-kampányfőnök.

Közben Márki-Zay Péter a közösségi oldalon arra hívja fel a figyelmet, hogy korábban, a tavalyi parlamenti választások idején, a Jobbik óriásplakátjainak megrongálása miatt tett feljelentéseket sorra elutasította a hatóság azzal, hogy  a szabad véleménynyilvánítási jogukkal éltek a plakátrongálók.

A helyzet kettős megítélése a bíróságok részéről azonban kézzel fogható. Négy évvel ezelőtt a  szegedi „plakátfestés” miatt indított büntetőeljárásban végül a Kúria  azt mondta ki, hogy bűncselekményt követtek el a kormány plakátjait megrongálók, vagyis a politikai motivációtól függetlenül társadalomra veszélyes volt az a  két szegedi aktivista, aki a menekültek ellen uszító plakátokat lefestette. A szegedi aktivisták most a strasbourgi bírósághoz fordulnak, hogy ott bizonyítsák: nem követtek el bűncselekményt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Így ne függetlenedjünk az orosz atomtól: a fehérorosz példa

Így ne függetlenedjünk az orosz atomtól: a fehérorosz példa

Samsung: meg tudnánk csinálni, de a világ még nem áll készen a három részbe hajtható telefonra

Samsung: meg tudnánk csinálni, de a világ még nem áll készen a három részbe hajtható telefonra

Különös dologra bukkantak 70 000 éves neandervölgyi emberek sírja mellett

Különös dologra bukkantak 70 000 éves neandervölgyi emberek sírja mellett