szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pick Szeged Zrt.-t is súlyosan érinti az egész világpiacot megbolygató járvány.

Az alapanyagárak robbanásszerű növekedését okozta április óta az, hogy a távol-keleti piacokon az afrikai sertéspestis terjedése miatt jelentős mennyiségű állatot kellett levágni. Az így keletkezett hiány ugyanis elszívja az alapanyagot a biztonságos európai piacokról – mondta a hvg.hu-nak Sutka László, a Pick Szeged Zrt. megbízott vezérigazgatója. A szakember a Coop Rally szegedi megnyitóján arról beszélt, turbulens időszakot él most a húsipar, lapunknak ezt számszerűsítette is. Mint kiemelte: vannak olyan alapanyagok, amelyek esetében az árak 20-30, de akár 40 százalékkal is nőttek márciushoz képest.

A Pick esetében ugyan a stabil húsalapanyag-hátteret biztosítja az, hogy a szegedi társaság része egy nagyobb élelmiszeripari integrációnak, a Csányi Sándor OTP-vezér tulajdonában levő Bonafarmnak. Sutka László azonban hangsúlyozta: bár legfontosabb beszerzési forrásuk a mohácsi vágóhidat üzemeltető zrt., a csoport stratégiai partnere, külső forrásból is szereznek be alapanyagot, Magyarországról és Európából is. Ráadásul a Bonafarm cégei közötti kereskedelem is piaci áron történik, a magyar árak pedig szintén követik az európait. (Az MCS Vágóhíd Zrt. így is veszteséges, a 2018-as évet 47,9 milliárd forintos árbevétel mellett csaknem 5 milliárdos veszteséggel zárta. Ennél jobb évet zárt maga a Pick Szeged Zrt., a 63 milliárd forintos – negyedrészt exportból szerzett – bevétel után ötmilliárd forint volt az adózott eredmény.)

Sutka László a Pick 150. születésnapján tartott ünnepségen, június elején egyébként arról is beszélt, hogy a járvány közben is folynak az államközi kereskedelmi tárgyalások Kínával. A megbízott vezérigazgató szerint, ha lezárulnak a tárgyalások, akkor az minden magyar ágazati szereplő számára nagy felvevőpiacot jelenthet majd a húshiánnyal küzdő országban.

A cég mindenesetre előremenekül: a jövő év elején kezdődik egy új telep építése Szegeden. A zöldmezős beruházás keretében, várhatóan két év alatt felépülő üzemben a cég leghíresebb termékeit, a penészes szárazárukat készítik majd. Jelenleg a szegedi gyárban előállított 40 ezer tonna termék negyede a Pick vagy Herz téliszalámi, az árbevételnek azonban a felét adja ez a termékcsoport.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hetekbe telhet, mire megfelelő aggregátorokat kapnak a járványkórházak

Hetekbe telhet, mire megfelelő aggregátorokat kapnak a járványkórházak

Októberben újra tárgyal a kormány Karácsonyékkal a fővárosi közlekedésről

Októberben újra tárgyal a kormány Karácsonyékkal a fővárosi közlekedésről

376 éven át nem tudták, hol van, most megtalálták az elsüllyedt hajó roncsait

376 éven át nem tudták, hol van, most megtalálták az elsüllyedt hajó roncsait