szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lombardhitel fedezeteként már nem fogadnák el az állampapírt.

Szigorítja a lakossági állampapírok értékesítését az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. - közölték hétfőn.

A szigorítás értelmében október 14-től, vagyis jövő héttől a forgalmazók nem fogadhatnak el lakossági állampapírt fedezetként semmilyen hitel-, kölcsön- vagy egyéb ügylethez (például lombardhitel, derivatív ügyletek). A szerződési feltételek betartását az ÁKK Zrt. ellenőrzi. 

Az államadósságkezelő a változtatást a kibocsátói célok védelmével magyarázta, mondván a magyar állam szándéka, hogy a lakosságnak szánt állampapírok kizárólag a tényleges megtakarítással rendelkező magánszemélyek számára biztosítsák a kiemelkedő kamatozást.

Mint arról korábban beszámoltunk, néhány kivételezett banki ügyfél hatalmas nyereséget tudott csinálni eddig a Magyar Állampapír Plusszal (MÁP Plusz) úgy, hogy privátbanki ügyfélként vettek ilyet, amelyet a banknál értékpapír-fedezetű, úgynevezett lombardhitelért cserébe tettek le, majd az így kapott pénzből további állampapírt vettek. Ezt a lehetőséget szüntetné meg a mostani szigorítás, amely azonban csak jövő hétfőtől él, így egy hét még mindig van kihasználni a lehetőséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

"Repülő" hajót fényképeztek Anglia partjainál

"Repülő" hajót fényképeztek Anglia partjainál

Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak

Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak