Újabb szakértői elemzések támasztják alá a Viking Sigyn kapitányának felelősségét

Újabb szakértői elemzések támasztják alá a Viking Sigyn kapitányának felelősségét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Sikerült visszaállítani a Hablány rádióit, a másik szállodahajó, a Viking Idun kapitánya ellen is eljárás indulhat.

Elkészültek a kiegészítő szakértői vélemények a Hableány balesetének vizsgálatában, írja az Index, sikerült visszaállítani a hajó rádióit, ezek a 10-es csatornán álltak, holott a szabályok szerint az egyiknek a 22-esen kellene állnia. Igaz, azt nem lehet tudni, hogy a baleset idején hol állt, és nem csak valami műszaki probléma miatt állította-e át a kapitány a csatornát.

Az már a szakértői anyagból is kiderül, hogy a két hajó között nem volt kommunikáció. A kiegészítő anyagok csak megerősítették, hogy a Viking Sigyn kapitánya nem észlelte a bajt, pedig stop manőverrel elkerülhette volna a balesetet. A szakértők szerint viszont neki látnia kellett szabad szemmel is a balesetet, ehhez képest az egyik utas szólt neki.

A baleset után fejetlenség uralkodott, a Viking kapitánya csak négy perccel az ütközés után adott le vészjelzést. Ezért indult eljárás a gondatlan veszélyeztetés mellett segítségnyújtás elmulasztása miatt is.

A Viking Sigyn mögött érkezett a Viking Idun, az ő kapitány sem állt félre vagy állt meg, pedig már volt információja arról, hogy baleset történhetett. A Sigyn kapitánya megkérdezte, lát-e valamit a vízben, és azt a választ kapta, hogy nem, csak egy villogó mentőgyűrű ment el mellettük, holott az orrkamerán látszódtak a vízbe esett koreaiak. Ezért elképzelhető, hogy az Idun kapitánya ellen is eljárás indul.

A Hableány május 29-én nem sokkal 21 óra után süllyedt el. Fedélzetén 33 dél-koreai turista és a kétfős magyar személyzet utazott. A tragédiát csak heten élték túl, egy személyt azóta sem találtak meg.

Hozzászólások