szerző:
Tetszett a cikk?

Budapest is részvényes az Est Mediában, amely nemrég nagy bizniszt kötött egy állami megrendeléseknél befutó IT-cég felvásárlásával – derült ki a cégbírósági iratokból. A korábbi városvezetés elismerte, hogy a cég felhalmozott köztartozásának több mint 97 százalékát elengedték a csődeljárásban, a maradékért pedig részvényt kaptak. A főpolgármester hivatala szerint még sincs szó arról, hogy a tőzsdén spekulálnának a közvagyonnal, inkább gyarapították azt. Egy befektetői érdekvédelmi szervezet szerint viszont ez klasszikus hazardírozás, még ha most nyerésben vannak is.

Ha rég veszteséggel küzdő cégnek sokmilliós tartozása halmozódik fel már az önkormányzatnál, mekkora mázlistának kell lennie, hogy az adósságának több mint 97 százalékát elengedjék a csődeljárásban? Sőt, ne csak az elmaradt fizetnivaló jelentős részét ússza meg, hanem még a fennmaradó csekélyke részt se kell pénzben kifizetnie, hanem letudhatja a vállalkozás akkor még bizonytalan sorsú részvényeivel? A főváros így lett részvényes az Est Mediában.

Hazárdjáték
Az Est Mediáról további részleteket olvashat a csütörtökön megjelenő HVG hetilapban, illetve a héten a hvg360.hu oldalunkon.

Fontos leszögezni, hogy törvény adta lehetőség a települési önkormányzatok számára, hogy gazdasági társaságokban, így részvénytársaságokban részesedést szerezzenek, illetve az éppen szabad pénzeszközeiket értékpapírokba fektessék. Csakhogy eközben – egy üzleti vállalkozáshoz képest – van egy primer kötöttsége: a közfeladataik teljesítése az első, a tulajdonában lévő vagyon pedig közvagyon. Ezért a gazdálkodása során az önkormányzatnak végig a „jó gazda” gondosságával kell eljárnia, vagyis nemcsak mindenben szabályszerűen, de gazdaságosan kell kezelnie a bármilyen formában megtestesülő önkormányzati vagyont. Persze, olykor még a biztosabbnak tűnő befektetésekkel is megjárhatják: sok önkormányzat is bajba került a brókerbotrányban, mert megtakarításaikat többek közt a bedőlt Buda-Cash-nél kezelt állampapírokban tartották.

Ezért nem törvénytelen, de pikáns hogy a fővárosi önkormányzat, még Tarlós István vezetése idején részvényes lett abban az Est Media Vagyonkezelő Nyilvánosan Működő Részvénytársaságban, amely évek óta, újra és újra bekerül a lapokba hektikus, le- és felfelé ívelő, üzleti történéseivel. A felfelé ívelés tavaly összefonódott Andy Vajna nevével: novemberben robbant a hír, hogy az üzletember részesedést szerzett a cégben. Csakhogy Vajna idén januárban elhunyt, halálhírére azonnal zuhanni is kezdtek az Est Media részvényei, és ahogy a cég nagytulajdonosa, Balázs Csaba egy interjúban fogalmazott, ezzel „egy ajtó becsukódott”. Nyáron robbant a hír, hogy az Est Media óriási bizniszt húzott be: közel 30 milliárd forintért megvásárolja Magyarország egyik vezető informatikai cégcsoportja, a Delta Csoport érdekeltségét, a közbeszerzéseken befutó Delta Systems Kft.-t.

Csakhogy a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) bírósághoz fordult, mert az Est Media nem adott tájékoztatást a kisrészvényesek érdekképviseleti szervezetének a Delta Systems-felvásárlás részleteiről, illetve nem engedte őket betekinteni az iratokba, mondván, ezek üzleti titkokat tartalmaznak. A Tebész elnöke, Dióslaki Gábor szerint ugyanis a tranzakció ellentmondásos, a részvényeseinek pedig jogukban áll tudni, hogy mi alapján értékelték 28,6 milliárd forintra a megvásárolt IT-céget.

Csődeljárás során jutottak Tarlósék a részvényekhez

A kisbefektetőket képviselő szervezet bukkant rá arra is, hogy „Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala” is érdekelt a cégben. A 2017-ben elindított csődeljárásban ugyanis az Est Media csődegyezséget kötött a hitelezőivel, amit a bíróság jóváhagyott. Idén májusban úgy döntöttek, hogy felemelik az alaptőkét, amire többek közt a csődegyezség végrehajtása miatt volt szükség. A hitelezői követeléseket pedig tőkeemléshez kibocsátott részvényekkel rendezték, így a főváros 1,6 millió forintos követelése ellenében kapott Est Media-papírokat, konkrétan 2 156 467 darabot.

Dióslaki Gábor, a Tebész elnöke szerint hiába van szó kis értékről, ez inkább elvi kérdés, mert a feltehetően valamilyen közteher elmaradása miatt felhalmozódott adósságot egy önkormányzatnak illett volna pénzben behajtania. „A kiszámíthatatlan árfolyamkockázatok miatt ez abban az időpontban – a Delta Systems felvásárlása előtt – kockázatosnak számított, hiszen akkor egy semmilyen tényleges tevékenységet nem folytató, „üres” cég részvényét kapták meg.

Megkérdeztük Tarlósékat az Est Media részvényekről, a főváros tájékoztatásából pedig kiderült: a csődeljárásban közel 66 millió forint bejelentett követelésük volt, csakhogy „ennek 97,45 százaléka a bíróság által jóváhagyott kényszercsődegyezség értelmében elengedésre került”, így mindössze 1,6 millió forint összegű követelésük maradt fenn. Az EST Mediának ezt a tartozását „elsősorban részvények kibocsátásával kellett teljesíteni” – ismerték el.

A több mint 97 százalék mértékű elengedést két névtelenséget kérő, pénzügyi jogban jártas forrásunk is szokatlannak nevezte, ugyanakkor szerintük pontosan kellene tudni a csődegyezség részleteit. Így azt, hogy erre a fővárosi önkormányzat kifejezetten rábólintott, vagy nem volt más választása, mert a többségbe került hitelezők akarata miatt dőlt el így. A főváros válaszából viszont inkább arra lehet következtetni, hogy valószínűleg támogatták ezt a megoldást, hiszen egyáltalán nem hivatkoztak arra, hogy akaratuk ellenére született ilyen megállapodás.

Hiába firtattuk, nem kaptunk érdemi választ azokra a kérdésekre, hogy ki hozta meg a döntéseket a szervezeten belül az Est Mediával kapcsolatban, illetve van-e bármilyen más kapcsolat az önkormányzat, illetve Balázs Csaba, a cég nagytulajdonosa között.

Az sem derült ki, ha már ilyen formában jutottak hozzá a pénzükhöz, akkor miért nem ragaszkodtak a követelés nagyobb részéhez, és „váltották meg” ezt Est Media részvényekkel. Problémát mindenesetre nem látnak benne, amit azzal indokolnak, hogy a papírok árfolyama „az elmúlt 1 évben 120 forint körüli átlagértéken mozgott, ezen átlagértékkel számolva a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába került részvénycsomag (2.156.467 db részvény) értéke 258 millió forint, így semmiképp nem mondható, hogy a 1.682.045 Ft összeggel szemben a 2.156.467 db részvény megszerzése rossz döntésnek bizonyult".

„Sőt, így a pénzbeni teljesítés elfogadása esetén érte volna a Fővárosi Önkormányzatot vagyonvesztés, mely akár a hanyag kezelés büntetőjogi tényállását is kimerítette volna” – közölték. Ezért közpénzzel gazdálkodó szervezetként nem tartják aggályosnak, hogy a döntés idején a részvények értéke bizonytalan volt, hiszen utólag az emelkedő árfolyam őket igazolta. Hozzátették: „értelmezni sem tudják” azt a felvetésünket, hogy a részvények tulajdonlásával és „annak lehetőség szerinti legmagasabb áron történő majdani értékesítésével a Fővárosi Önkormányzat spekulációs tőzsdei tevékenységet folytatna”.

Ezzel nem ért egyet a Tebész elnöke, aki csak annyit tett hozzá: „legfeljebb egyelőre jó irányba spekuláltak, mert erre mondják a spekulánsok, hogy ’még nyerőben vagyok”. Dióslaki Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy a részvények ebben a hivatkozott időszakban elég nagy mozgást mutattak, ráadásul a tőzsdén a napi forgalomban jóval kevesebb Est Media papír forog. Vagyis ha el is akarnák adni a megnőtt értékű csomagot, akkor valószínűleg jóval kevesebbet kapnának annál, mint amire értéknövekedésként hivatkoztak.

Természetesen kerestük Balázs Csabát, a részvénytársaság nagytulajdonosát, de a csődeljárásra, illetve a fővárossal való kapcsolatára vonatkozó, részletese kérdéseinkre egyáltalán nem reagált.

Pár kanyar a cég történetéből, amelyről eddig írtunk

A Pesti Est ingyenes programajánló újságot kiadó vállalatcsoportot közel 15 évnyi működés után vásárolta fel az Econet, majd ezt követően a tőzsdei cég a médiatevékenységét külön cégbe, az Est Media Group-ba szervezte át.

A korábban kiterjedt médiaportfólióval rendelkező, egy rövid ideig a Szigetben is meghatározó tulajdonrésszel rendelkező cég a 2008-as gazdasági válságot követő években egyre nagyobb veszteséget termelt és adósságot halmozott fel, majd eszközeinek, többek között a Szigetben fennálló üzletrészének az értékesítésére kényszerült, végül pedig csődvédelmet kért.

De még előtte, még 2016-ban annyira mínuszba került a cég, hogy kötvénykibocsátással próbálta rendeznie a tőkehelyzetét.

2017 februárjában végül beadták a csődkérelmet, ahogy kell, bejelentették, hogy egyezségre jutnának a hitelezőkkel a továbbélés reményében.

Tavaly októberben derült ki, hogy az Andy Vajna minősített többségű befolyása alatt álló AV Investments Befektetési Kft. megvásárolta a Park Teniszklub Zrt. 100 százalékos leányvállalatát, a Dynamopest Kft.-t, amely az Est Media Vagyonkezelő Nyrt.-ben 5 300 000 darab törzsrészvénnyel rendelkezik.

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére. Áprilisban derült ki, hogy Vajna januári halála után pakettje az Est Mediában a TV2-höz több szálon kötődő Tremmel Zoltához került, miután megvette az AV Investments Befektetési Kft. leányvállalatát, a Dynamopest Kft.-t, amelyen keresztül Vajna tulajdonos volt az Est Mediában.

Idén nyáron robbant a hír: közel 30 milliárd forintért megvásárolják Magyarország egyik vezető informatikai cégcsoportja, a Delta Csoport érdekeltségét, a Delta Systems Kft.-t

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Honecker leheletét éreztük ebben a 3500 kilométert futott régi Wartburgban

Honecker leheletét éreztük ebben a 3500 kilométert futott régi Wartburgban

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal