szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Külföldről behozott húsáruk áfájával trükköztek.

Több mint kétmilliárd forintos kárt okozott áfacsalással egy 12 tagú bűnszervezet, amelynek tagjai ellen most emelt vádat a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

Az ügyészség közlése szerint a bűnszervezet vezetője, az elsőrendű vádlott két, húskészítmények nagykereskedelmével  foglalkozó gazdasági társaságot irányított, amelyek 2012 júniusa és 2014 decembere között az Európai Közösségből vásároltak húsárut, amelyet belföldi gazdasági társaságoknak értékesítettek tovább. A két kft.-nek áfát kellett volna fizetnie, de a fizetendő áfa összegét fiktív számlák befogadásával jelentéktelen összegűre csökkentették.

A fiktív számlákat nyolc, olyan közbeékelődött cég állította ki, amelyeket ténylegesen az elsőrendű vádlott irányított. Az elsőrendű vádlott által működtetett bűnszervezet biztosította, hogy pusztán az iratok, számlák alapján úgy tűnjön, mintha a közbeékelődött cégek vásároltak volna európai közösségi értékesítő cégektől, illetve a fiktív számlák szerinti vevő értékesítette a húsárut a két kft.-nek. A bűnszervezet összesen 2 336 836 189 forint vagyoni hátrányt okozott a magyar állami költségvetésnek.

Az ügyet öt európai állam segítségével, nemzetközi együttműködésben derítették fel, most az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismerik, és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról, úgy a bíróság a bűnszervezet vezetőjét 8 év, két további társát 7, illetve 6 év fegyházbüntetésre, három elkövetőt egyaránt 3 év börtönbüntetésre, egy elkövetőt 2 év 6 hó börtönbüntetésre, 4 elkövetőt 2-2 év börtönbüntetésre ítélje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat