szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár el is bontathatták volna a vadászkastély kapuját, de az önkormányzattól elbitorolt útért bérleti díjat kérnek csupán. A csütörtöki közgyűlésen döntöttek erről a vásárhelyi képviselők.

Az év elején derült ki, hogy a batidai vadászkastélyhoz vezető bekötő út az önkormányzat tulajdonában van. A kastély tulajdonosainak jogi képviselője fordult a hódmezővásárhelyi önkormányzathoz, hogy tisztázza az út helyzetét. A csütörtöki közgyűlés tárgyalta a napirendet, amelyben három javaslat is szerepelt az önkormányzati út ügyének megoldásaként: vagy birtokba veszik és elbontják a kerítést, vagy eladják a vadászkastély tulajdonosainak az utat, illetve havi bérleti díjat szab ki az önkormányzat annak használatáért.

„A vásárhelyiek közül többekben morális, erkölcsi kérdésként vetődik fel az út ügye” – magyarázta Márki-Zay Péter a fideszes képviselő felvetésére, hogy politikai ügyet csinálnak egy hétköznapi eldöntendő ügyből. A polgármester véleményét erősítette az egyik újfent megválasztott képviselő is, aki szerint az utat egyszerűen elbitorolták a vadászkastélyt működtető cég tulajdonosai. A jobboldali képviselő arra emlékeztetett, hogy hasonló esetekben, amikor egy önkormányzati út egyedüli használója jelentkezik azzal az önkormányzatnál, hogy rendezzék jogilag is egy mások által nem használt út helyzetét, akkor azt a hivatal ellentételezés nélkül igyekezett mindig megoldani.

„Ha nem Lázár János lenne az egyik tulajdonosa a szóban forgó tulajdonosoknak, biztosan nem merült volna fel kérdésként” – jegyezte meg Cseri Tamás.

A batidai vadászkastély építését a delmagyar.hu újságírója fedezte fel még 2016-ban, majd több lapban is foglalkoztak az akkor még csak Lázár János baráti körének érdekeltségében levő vadászházzal. Végül a Magyar Narancs kérte ki a terület tulajdoni lapjait, már ekkor lehetett tudni, hogy önkormányzati utat is elkerítettek az építkezők. Időközben Lázár János is tulajdonrészt vásárolt a főként prémiumvendégeket fogadó vadászházban. Tavaly ősszel kereste meg az önkormányzatot a kastély tulajdonosainak jogi képviselője, ennek nyomán vette most napirendre a közgyűlés az útügyet, és döntöttek arról, hogy a birtokbavétel után bérleti szerződést kötnek a céggel, amely havi százezer forintért használhatja majd az utat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: szinte letolta a Suzuki az Opelt az útról, annyira akart előzni

Videó: szinte letolta a Suzuki az Opelt az útról, annyira akart előzni

Diákújságnál razziázott, fiatalokat vett őrizetbe az orosz rendőrség

Diákújságnál razziázott, fiatalokat vett őrizetbe az orosz rendőrség

Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé

Az aprócsörgetéstől az érintésig: egyre több ország válhat készpénzmentessé