szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A külföldiek miatt pörgött a magyarországi turizmus, ha csak a magyarok utaznának az országon belül, nemhogy nem nőttek, visszaestek volna a szállodaipar mutatói.

Idén októberben a külföldi vendégek 10 százalékkal több éjszakát töltöttek el a magyar szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint közösségi szálláshelyeken, mint egy évvel ezelőtt, a magyarok vendégéjszakáinak száma viszont 0,8 százalékkal csökkent – közölte a KSH. Ha a szezonális és naptárhatást is figyelembe vesszük, akkor az jön ki, hogy a külföldivendég-éjszakák száma 8,9 százalékkal nőtt, a belföldivendég-éjszakák száma 1,9 százalékkal csökkent.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 9,8 százalékkal emelkedett, 51 milliárd forintra. A szállodák szobakihasználtsága 64,9 százalékos volt.

A vendégéjszakák kétharmadát a Budapest–Közép-Duna-vidék régióban töltötték a külföldi vendégek, 9,3 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában. A magyarok kedvence még októberben is a Balaton volt, a belföldi vendégéjszakák 18 százalékát ott regisztrálták.

A belföldivendég-éjszakák számának csökkenéséhez hozzájárult, hogy az előző évben az október 23-ai ünnep 4 napos hosszú hétvégére esett, ebben az évben viszont október 23-a szerda volt.

Az év első tíz hónapjában összesítve a kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,2 százalékkal nőtt 2018 január-októberéhez képest, és összesen 27,2 millió volt.

Az ide érkező külföldiek nem tudtak ugyan róla, de ennél sokkal részletesebb információkat is kiadtak róluk: a HVG és a hvg360 most írta meg, hogy az állami Magyar Turisztikai Ügynökség 52 milliárdnyi cellainformációt vásárolt meg, hogy a Magyarországra érkező külföldiek mozgását vizsgálják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Kijelzőt tenne a billentyűzet helyére az Apple a MacBookokban

Kijelzőt tenne a billentyűzet helyére az Apple a MacBookokban

Bukarest hétfőtől újranyit

Bukarest hétfőtől újranyit