szerző:
Kovács Gábor

Legalább 17, jórészt Matolcsy Ádámhoz köthető cég hagyta ott az NHB Bankot hetekkel azelőtt, hogy a pénzintézettel szemben az apja elnökölte Magyar Nemzeti Bank korlátozásokat rendelt el.

  • Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének NHB Bankja 12,5 milliárd forint betétet fizetett ki 2018 november-decemberben, ez okozott likviditási válságot, amely végül a felszámolásához vezetett.
  • A jegybank december 18-án állapította meg, hogy az NHB bajban van, egyúttal korlátozó intézkedéseket rendelt el.
  • Szűk két héttel korábban legalább 17, a Szemerey—Matolcsy-klánhoz köthető cég nyitott új bankszámlát más pénzintézetnél.
  • Köztük Matolcsy György fiainak cégei, továbbá Matolcsy Ádámhoz közel álló vállalkozókéi: példaként Száraz Istvánt, Somlai Bálint Fülöpöt, Pintér Máté Tibort említhetjük.

Akinek ilyen barátai vannak, nincs szüksége ellenségekre – gondolhatta Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, amikor utoljára lekapcsolta a villanyt felszámolás alá vont bankjában. Az NHB Növekedési Hitel Bank 2018 novemberében és decemberében összesen 12,5 milliárd forint betétet fizetett ki ügyfeleinek, ami „jelentősen megterhelte” a likviditását. A bank utolsó beszámolója megerősítette, amit korábban csak sejteni lehetett: rövid idő alatt valakik olyan sok pénzt vettek ki belőle, hogy a betétek fedezetére nem maradt elég, könnyen pénzzé tehető eszköz.

Ez a 12,5 milliárd hatalmas összeg volt a minibank számára, ügyfelekkel szembeni teljes kötelezettségállományának – amiben a betétek is benne vannak – harmadát-negyedét tette ki. A beszámoló tanúsága szerint a tekintélyes summa kifizetése után, 2018 végére a folyószámlák és a felmondható betétek állományában 9,2 milliárdos összegre nem volt likvid fedezet. A pénzügyi vállalatok felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank december 18-án állapította meg, hogy az NHB likviditási válságba került, ezért korlátozó intézkedéseket vezetett be, majd március közepén visszavonta a tevékenységi engedélyét, és elrendelte a végelszámolását.

Nagy kérdés, mi történt novemberben és decemberben, pontosan kik és miért vettek ki milliárdokat a Szemerey–Matolcsy-klán házibankjának tekintett pénzintézetből. A HVG 17 olyan vállalkozást talált, amely az NHB-nál vezette számláit, erősen kötődik a bankhoz, illetve a Szemerey–Matolcsy családhoz, és valamilyen megfontolásból hetekkel december 18-a előtt nyitott számlát más pénzintézetnél. Sőt szinte egytől egyig december 6-án váltak meg az NHB-től, és csaknem kivétel nélkül a Gránit Bankhoz költöztek.

Vida József, Szemerey Tamás és Hegedűs Éva (háttal) /// Vándorló betétek
©

Előfordulhat, hogy a Matolcsyékhoz közel álló üzleti kör tagjai merő véletlenségből pont ugyanazon a napon ébredtek rá, hogy ideje pont ugyanahhoz a bankhoz átszerződni? Ennek a valószínűségét tekinthetjük nullának. Lehetséges az is, hogy e kör tagjai közt afféle minibankpánik tört ki, sejtettek, netán hallottak valamit az NHB körüli problémákról, ezért úgy döntöttek, menekülnek, amíg tehetik. Fontos tényező, hogy mi vezethetett a pánikhoz, jutottak-e belső információkhoz akár az NHB-ból, akár a felügyeletét ellátó MNB-ből. Az utóbbi különösen aggasztó lenne. De felmerül egy harmadik lehetőség is, hogy szándékosan be akarták dönteni az NHB-t, ezért összehangolt betétkivonást indítottak. Ez sem zárható ki. Több jel utal rá, hogy Szemerey Tamás és Matolcsy György között feszültségek támadtak: Szemerey felesége öt évig töltött be vezető pozíciót a jegybank egyik Pallas Athéné-alapítványánál, 2018. december 13-án azonban lemondott posztjáról, az alapítványok pedig 2018 során fokozatosan felszámolták NHB-s betéteiket.

Matolcsy György két fiának, Ádámnak és Máténak három cége nyitott számlát a Gránit Banknál december 6-án, üzleti megfontolásból – indokolta Matolcsy Ádám az mfor.hu-nak. Száraz István cégei és érdekeltségei közül szintén három ment át ugyanezen a napon a Gránithoz: a Core Solutions, az Info-Frame-Solutions és az S.Plissken Kft. „Azért váltottunk, mert a bank működése nem volt szakszerű, és folyamatosan romló tendenciát is mutatott” – magyarázza a HVG-nek Győrfi György, az Info-Frame és a Core Solutions ügyvezetője. Száraz István egyebek mellett arról ismert, hogy az ő befolyása alatt működött a New Wave-csoport, amely megvette a később a fideszes propagandamédia online zászlóshajójává (vissza)fejlesztett Origót, majd továbbpasszolta Matolcsy Ádámnak. A New Wave egyébként egy Szemerey Tamáshoz köthető cseh cég tulajdonában volt az Origo felvásárlásakor.

A New Wave-nél vezette a televíziós üzletágat Somlai Bálint Fülöp, akinek négy ingatlanos cége dobbantott december 6-án az NHB-tól a Gránithoz: a Somlai Property, a Raw Development, a Klauzál8 Invest és a Safe Depo. Somlai szintén az NHB szolgáltatásaiban tapasztalt minőségi problémákkal indokolja az új számlák megnyitását. Pedig a Safe Depót csupán hetekkel korábban, októberben gründolták, méghozzá két NHB-s számlával – ezek szerint akkor még jó választásnak tűnt a pénzintézet. A Raw Development pedig konkrétan Szemerey közvetlen érdekeltségi köréből vándorolt Somlaihoz, első éveiben komoly megrendeléseket kapott a Pallas Athéné-alapítványoktól. Az ő távozása érinthette a legérzékenyebben az NHB-t: az év végén 1,9 milliárdos bankbetétről számolt be, bár nem világos, hogy ez az összeg megvolt-e már akkor is, amikor Szemerey bankját leállították. A Klauzál8 2017-ben közel egymilliárdos hitelt kapott az NHB-tól.

Különféle bulifotók és üzleti átfedések tanúsága szerint Pintér Máté Tibor és felesége, Pintér-Farkas Tímea is kiváló viszonyt ápol Matolcsy Ádámmal és Száraz Istvánnal. Előbbinek az Infit Invest nevű cége lépett le a Gránithoz december 6-án, utóbbinak Qut Ingatlanforgalmazó, illetve Seedstrom Property nevű vállalatai – igaz, egy nappal később. Mindhárom cég kapott korábban hitelt az NHB-tól.

©

A Qut nemcsak Pintér-Farkas érdekeltsége, a kft-ben tulajdonrésze van a Szemereyhez köthető HZ Group Kft.-nek. Ez már december 5-én új számlát nyitott a CIB-nél. Pintér-Farkas Tímea és Száraz István érdekeltségébe egyként sorolható a Hübris Sörfőzde és az ahhoz tartozó két cég, egy zrt és egy kft. Mindkettő december 7-én nyitott számlát a Gránitnál, illetve 6-án az OTP-nél.

Még a Pintérék előtti időkben a Qut a budai Várnegyedben egy ingatlanfejlesztésen dolgozott együtt a Raw Developmenttel, az Infit Invest pedig a belvárosi Kasselik-házban fejlesztett, amely idén januárig a jegybanki alapítványok tulajdonában volt.

Kissé kilóg a sorból az Organic One nevű mezőgazdasági kft, amely csak december 12-én nyitott új számlát, éspedig az OTP-nél. Ez a cég a 2003-as bejegyzése óta a család Szemerey felének körében volt, jelenlegi tulajdonosa egy áttétellel a távolabbi rokon Szemerey Szabolcs. Szemerey Tamás közeli érdekeltségei az NHB-val szembeni korlátozások bevezetése után egy nappal nyitottak új számlákat, az OTP-nél és a CIB-nél. Az azonban nem meglepő, hogy a Matolcsy Ádámhoz köthető távozók a Gránitot választották: e bank az utóbbi időben egyre inkább Fidesz-közelinek tűnik. Az Átlátszó értesülése szerint Tiborcz István miniszterelnöki vő ingatlanos érdekeltségeinek összes hitele 2018 őszén közel 10 milliárd forint volt, ebből 3,5 milliárdot a Gránit nyújtott, a többit a Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor földije, Vida József vezette Takarékbank. Utóbbinak az igazgatóságában éppen tavaly ősszel kapott helyet a Gránit tulajdonos-vezérigazgatója, Hegedüs Éva.

Matolcsy Ádám

Ez a 17 cég önmagában nem magyarázza az NHB-ból történt 12,5 milliárdos betétkivonást, beszámolóik alapján csak bő 2 milliárd forint bankbetétjük lehetett. Tulajdonosaik azonban vagyonos emberek, nem tudni, magánszemélyként is vettek-e ki pénzt a bankból. Ráadásul bőven akadhatnak ebben a körben olyan cégek, amelyeknek nem kellett új számlákat nyitniuk ahhoz, hogy leléphessenek az NHB-tól. Ilyen például az Origót kiadó, állami hirdetésekkel gazdagon kitömött New Wave, amit Matolcsy Ádám novemberben ajándékozott oda a KESMA nevű, Fidesz-közeli médiaalapítványnak. A cégnek közel 400 millió forint pénzeszköze volt 2018 végén, az évet 4 milliárdos árbevétellel zárta, ebből 3,6 milliárd reklámokból származott.

Kiemelt ügyfelek

A jegybank Pallas Athéné-alapítványai és cégeik már létrehozásuk óta fontos ügyfelei voltak az NHB-nak. Maguk az alapítványok mindig tartottak ott legalább 2,6 milliárd forintot, 2014-es indulásukkor nagy hirtelen közel 30 milliárdot tettek be. Általában 4 milliárdot parkoltattak az NHB-ban, ezt 2018 elején kezdték leépíteni. Fokozatosan lecserélték Mészáros Lőrinc MKB Bankjára, szeptember végén már csak 460 milliós betétjük volt Szemereyéknél. Tavaly szeptemberben az alapítványok cégeinek és befektetési alapjainak körülbelül 10 milliárd forint betétjük volt, nem tudni, hol, de jó eséllyel nagyrészt az NHB-ban és/vagy az MKB-ban. Így nem kizárt, hogy betétei kivonásával a Pallas Athéné-birodalom roppantotta meg novemberre az NHB-t, decemberben pedig Matolcsy Ádám köre megadta neki a kegyelemdöfést.

Az ügyletekről a HVG kérdéseire a jegybank érdemben nem válaszolt. Egyrészt banktitokra hivatkozott, másrészt azt hangsúlyozta, nincs „olyan felügyeleti vagy netán nyomozati jogosítványa”, hogy az efféle tranzakciókat megvizsgálja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már péntektől érkeznek a szeptemberi családtámogatások

Már péntektől érkeznek a szeptemberi családtámogatások

Petőfi-díjat kapott Ákos és Nagy Feró

Petőfi-díjat kapott Ákos és Nagy Feró

Összefogtak a videósok, diszkrimináció miatt perlik a YouTube-ot és a Google-t

Összefogtak a videósok, diszkrimináció miatt perlik a YouTube-ot és a Google-t

Amerikai drónt lőttek le Jemenben

Amerikai drónt lőttek le Jemenben

Előbb-utóbb mindenki találkozik a rákkal

Előbb-utóbb mindenki találkozik a rákkal

Visszamehettek a lakók a leégett Soroksári úti társasházba

Visszamehettek a lakók a leégett Soroksári úti társasházba