Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"faa33f58-9ecf-432b-ae31-fa8886c3d157","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Az egykori általános iskolája ellen támadást tervező B. Leventének 3 év 4 hónapra kell javítóintézetbe vonulnia.","shortLead":"Az egykori általános iskolája ellen támadást tervező B. Leventének 3 év 4 hónapra kell javítóintézetbe vonulnia.","id":"20250120_b-levente-iskolai-lovoldozes-birosag-borton-javitointezet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/faa33f58-9ecf-432b-ae31-fa8886c3d157.jpg","index":0,"item":"219f086f-976d-4c2f-b148-777c799c36ff","keywords":null,"link":"/itthon/20250120_b-levente-iskolai-lovoldozes-birosag-borton-javitointezet","timestamp":"2025. január. 20. 13:04","title":"Javítóintézetre ítélte a bíróság az iskolai lövöldözést tervező miskolci fiatalt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"46d540f6-a675-4bb1-b022-11b4a1197a6f","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Igaz, áresés sem. ","shortLead":"Igaz, áresés sem. ","id":"20250120_A-hetvegi-dragulas-utan-most-nem-jon-ujabb-a-benzinkutakon","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/46d540f6-a675-4bb1-b022-11b4a1197a6f.jpg","index":0,"item":"2a93618c-1040-4139-80c2-d2b771b41fad","keywords":null,"link":"/cegauto/20250120_A-hetvegi-dragulas-utan-most-nem-jon-ujabb-a-benzinkutakon","timestamp":"2025. január. 20. 12:09","title":"Ilyen is rég volt: nem jön újabb drágulás a benzinkutakon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"13a21bd4-0393-423b-b5c4-3346f2940498","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"2024 végén ezen a szinten állt, ami 9,1 százalékos emelkedés az előző év végéhez képest. Egyes régiók között kétszeres az eltérés.","shortLead":"2024 végén ezen a szinten állt, ami 9,1 százalékos emelkedés az előző év végéhez képest. Egyes régiók között kétszeres...","id":"20250121_munkaber-fizikai-dolgozok-orabere-kozepvezetok-berezese-vallalkozas-kkv-trenkwalder-moore-hungary-felmeres","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/13a21bd4-0393-423b-b5c4-3346f2940498.jpg","index":0,"item":"47868d8f-6a72-4e92-b840-4e105a4180e4","keywords":null,"link":"/kkv/20250121_munkaber-fizikai-dolgozok-orabere-kozepvezetok-berezese-vallalkozas-kkv-trenkwalder-moore-hungary-felmeres","timestamp":"2025. január. 21. 07:35","title":"2100 forint felett a fizikai dolgozók átlagos órabére","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e2b3fa53-9753-4de1-b356-731450bcebeb","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A medúzák egy bizonyos típusa képes arra, hogy ha megsérül, akkor összeolvad egy egészséges társával. Az eredmény alapján az állatoknak még az idegrendszerük is képes összekapcsolódni.","shortLead":"A medúzák egy bizonyos típusa képes arra, hogy ha megsérül, akkor összeolvad egy egészséges társával. Az eredmény...","id":"20250120_meduza-serules-egyesules-szervatultetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e2b3fa53-9753-4de1-b356-731450bcebeb.jpg","index":0,"item":"6ec4e49c-3269-4818-9430-aa00ef17d75c","keywords":null,"link":"/tudomany/20250120_meduza-serules-egyesules-szervatultetes","timestamp":"2025. január. 20. 19:03","title":"Megdöbbentő dolgot figyeltek meg a medúzáknál, hatékonyabb lehet tőle a szervátültetés","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2a5c2abf-71ea-4e23-8d64-aa1a1851e7e7","c_author":"Balizs Benedek","category":"sport","description":"Ez lenne a sportközvetítések jövője?","shortLead":"Ez lenne a sportközvetítések jövője?","id":"20250121_tenisz-australian-open-kozvetites-youtube-wii-sports-nhl-nfl","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2a5c2abf-71ea-4e23-8d64-aa1a1851e7e7.jpg","index":0,"item":"a0b9dcd7-fb70-49db-9100-11dfe87befc4","keywords":null,"link":"/sport/20250121_tenisz-australian-open-kozvetites-youtube-wii-sports-nhl-nfl","timestamp":"2025. január. 21. 16:14","title":"Van valami furcsaság az Australian Open youtube-os közvetítéseiben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4c592f11-533d-4a87-b835-4f73745b7256","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Nyugdíjazás és felsőbb szintre lépés áll a háttérben.","shortLead":"Nyugdíjazás és felsőbb szintre lépés áll a háttérben.","id":"20250121_zwack-nyrt-vezerigazgatoi-csere-belovai-csaba-farkas-amanda-guttengeber-gyorgy-kocsi-sandor","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4c592f11-533d-4a87-b835-4f73745b7256.jpg","index":0,"item":"19d610df-3deb-417e-a7af-91be7dcad181","keywords":null,"link":"/kkv/20250121_zwack-nyrt-vezerigazgatoi-csere-belovai-csaba-farkas-amanda-guttengeber-gyorgy-kocsi-sandor","timestamp":"2025. január. 21. 13:25","title":"Hármas vezércsere jön a Zwacknál","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"014e9330-5307-4b78-b0f0-1d343e6f7134","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Visszaesett a bevétel, ilyesmire még nem volt példa.","shortLead":"Visszaesett a bevétel, ilyesmire még nem volt példa.","id":"20250122_Sosem-latott-gondban-a-Debrecenben-epitkezo-CATL-akkugyarto","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/014e9330-5307-4b78-b0f0-1d343e6f7134.jpg","index":0,"item":"a08721f5-8af5-4aaa-92d8-4181b98a3c59","keywords":null,"link":"/kkv/20250122_Sosem-latott-gondban-a-Debrecenben-epitkezo-CATL-akkugyarto","timestamp":"2025. január. 22. 08:23","title":"Sosem látott gondban a Debrecenben építkező CATL akkugyártó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"65b23f6c-3a4d-4e27-a590-7e987231ae9f","c_author":"Jungheinrich","category":"brandchannel","description":"A jövő kérdése ősidők óra foglalkoztatja az emberiséget. Mindig kíváncsiak voltunk, vajon mit hoz a holnap, hogyan élhetjük túl a ránk váró kihívásokat, hogyan kerülhetjük el a ránk leselkedő veszélyeket. Legújabb podcastunkban azt járjuk körbe meghívott szakértőinkkel, hogy miért lényeges kérdés az ma egy vállalat életében, hogy az eddig is alkalmazott, fontos összetevők mellett a tudomány fókuszát is használja saját jövőjének tervezésében.","shortLead":"A jövő kérdése ősidők óra foglalkoztatja az emberiséget. Mindig kíváncsiak voltunk, vajon mit hoz a holnap, hogyan...","id":"20250120_Jungheinrich-jovokutatas-technologia-logisztika-ai-robotizacio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/65b23f6c-3a4d-4e27-a590-7e987231ae9f.jpg","index":0,"item":"957c2886-bea9-4b58-8550-2d872ae4a311","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250120_Jungheinrich-jovokutatas-technologia-logisztika-ai-robotizacio","timestamp":"2025. január. 20. 13:30","title":"Miért fektetnek cégek egyre több energiát a jövőkutatásba?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Jungheinrich Hungária Kft.","c_partnerlogo":"2b5681f7-2be2-41a2-b449-eafef36cad80","c_partnertag":""}]
Egy fine dining étterem megnyitása Londonban elég merész vállalkozásnak tűnik, egy magyar csapat azonban emeli a tétet: ők magyar ételek minőségi változatával törnének be a magas gasztronómiába. Sorozatunkban olyan magyarokkal találkoztunk, akiket a sorsa Londonhoz köti, ám a magyar tradíciókat is őrzik – a Brexit után is.
Jelenleg Londonban nem sokan kelnek úgy fel reggel, hogy együnk valami magyart – Ruska István arról álmodozik, hogy ezen változtasson. István 21 évesen érkezett a brit fővárosba, különösebb terv nélkül, hacsak az nem számít annak, hogy 1-2 évet akart Londonban pincérkedni. Tizenöt évvel később azonban már nagyon is kikristályosodott a Terv:
a Turul project.
„A pörkölt nokedlivel – vagyis a hagyományos magyar étrend – szerintem nem piacképes, de valahol mi is ehhez térünk vissza. Csak az ételt alkotóelemeire bontjuk, aztán francia és angol főzési technikákkal építjük újra” – meséli a jelenleg rendezvényként működő kezdeményezésről. És képeket is mutat a Turul jelenleg két-három havonta szervezett vacsoráiról, amelyek mellett a nevek talán ismerősek, az "arcok" már kevésbé.
Ruska István
Reviczky Zsolt
Az ötfogásos degusztációs menükben a gulyásnál konfitált marha, zselével összefogott zöldségek és paprikatuile köré öntik a paprikás levet, a halászlé (avagy posírozott ponty consommé) központi eleme a hal alaplében szuvidált ponty. A rakott krumpli is jobban emlékeztet egy francia fogásra, a zsíros kenyeret meg a vaníliás nápolyit pedig fel se ismernénk István segítsége nélkül.
Instagram / Turul project
Ha az ember végignéz a csapat Instagram-oldalán, akkor azért az is jól látható, hogy az idő múlásával Valincsek Misi főszakács és társai egyre merészebben kezelik a tradicionális alaprecepteket. Bár a zserbójukon már két éve is ott díszelgett a tokajiból készített „kaviár”, de akkor még nem kellett nagy fantázia, hogy beazonosítsuk a tradicionális fogásokat.
Igaz, a célközönség nem is mi vagyunk.
A vacsorákon a látogatóknak nagyjából tizede magyar,
azt figyeljük, mi a visszajelzés a külföldiek részéről – bár amikor a nagykövetségen főztünk, az éttermeket és a magyar tradíciókat is jól ismerőknek az első meglepetés után tetszett, amit kaptak.”
Facebook / Turul project
Az étteremnyitás ötlete valószínűleg nem csak István fejében fordult már meg, ám ahogy mesél róla, eléggé kiforrott álmodozásnak tűnik. Először is a pénz terén: „a belvárosban millió fontos tétel egy ilyen hely, eggyel-kettővel kijjebb is 2-300 ezer fontos tőkére van szükség” – sorolja, és annyit jegyez meg, ha valaki most a kezébe nyomna ennyi pénzt, azonnal belevágna, érzi annyira érettnek a koncepciót. A hosszú távú naptárában mindenesetre 2021-re van írva, hogy társaival belefogjanak a kalandba.
A londonosított magyar gasztronómia elterjesztésének menetrendjét is felvázolja a reggeli kávé fölött: először egy magyaros fine dining étterem, aztán ugyanaz tradicionális megközelítéssel, utána egy fine dining magyar cukrászda, és aztán jöhet egy étterem Magyarországon. „Aztán nyitnék egyet Szöulban, és kiköltöznék a koreai nejemmel” – mondja nevetve.
De vissza a valóságba: ő nemrég tanácsadóként és üzletvezetőként vezényelte le egy hasonló étterem nyitását:
több mint egy évig tartott, de most ott vagyunk a top 10-ben
– meséli a Maremmáról, amely nemcsak nevét kapta az olasz régióról, de az alapanyagokat is onnan szállítják, a receptek is azt a kultúrát követik.
Persze egy olasz étterem eleve jobb helyzetből indul, hiszen azt legalább nem kell megismertetni a közönséggel – ehhez képest a magyar konyháról legfeljebb annyit tudnak Londonban, hogy „gulas”. Nyilván egyszerűbb lenne, ha legalább a Tescóban lenne pár magyar termék, de itt egy nem létező piacot kell megteremteni – mondja.
Nem reménytelen azonban a helyzet István szerint: „minden második sarkon van egy olasz, spanyol, portugál vagy spanyol étterem, az emberek kezdenek beleunni és újat keresni”. Ez az új persze most inkább az egészséges táplálkozás, a mentes étrend – a magyarról elsősorban nem ez jut eszünkbe, bár az egyetlen Londonban jelenleg működő magyar étterem nevében azért benne van az is, hogy „organikus”.
A hely kérdése is bonyolultabb annál, hogy belváros vagy külváros – mondja, és körbemutat: az Emirates stadiontól egy sarokra ülünk, itt emberből nincs kevés, ha játszik az Arsenal, de ez a közönség sem azzal indul el a meccsre, hogy most enne valami jó magyarost. Sorolja: nem árt, hogy legyen átmenő forgalom, arra is figyelni kell, kik élnek azon a környéken, „több mint egy éve gondolkodom azon, hogy mi lenne a megfelelő”.
Facebook / Turul project
És az időzítés? A Brexit szerinte bizonytalan időket hoz, ami addig tart, amíg nem derül ki, az átmeneti időszak után hogyan is változik a helyzet. De ha stabilizálódik, szerinte profitálhat az ország abból, hogy nem az EU szabja meg, mit lehet és mit nem. „És az is fontos, hogy a kilépés nem járt azzal, hogy kipateroltak mindenkit, aki az EU-ból érkezett: az egészségügy és a vendéglátás akkor összeomlott volna” – teszi hozzá.
„Én egy olasz étteremben dolgozom, ahol a közvetlen beosztottam származik abból a régióból, ahonnan az ételek is jönnek. Ez a tapasztalatcsere jó Londonban, ezt szeretném megosztani:
hogy a magyar hagyományok, a magyar kultúra eljusson máshová is, hogy aztán a külföldi kollégák is elmenjenek az itteni magyar boltba mangalicakolbászt venni.