Nincs megegyezés, sztrájk jöhet a BKV-nál

Nincs megegyezés, sztrájk jöhet a BKV-nál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerda reggel ismét egyeztettek a szakszervezetek és a főváros, de nem jutottak előrébb. Már a kollektív vitáról szóló kezdeményezés is az asztalon van.

A szerda reggel 9 órakor tartott egyeztetés sem vezetett eredményre a BKV menedzsmentje és a cég szakszervezetei között, ezért utóbbiak beadták a kollektív munkaügyi vitáról (kmv) szóló kezdeményezésüket – írta a Világgazdaság.

A lap szerint utóbbi lényegében a sztrájk előszobáját jelenti.

A vonatkozó jogszabályok úgy szólnak, hogy a dolgozók legkorábban hét nap múlva már beszüntethetik a munkát, de az érdekképviseleteknek arra is van lehetőségük, hogy ez idő alatt egy egyszeri, kétórás figyelmeztető sztrájkot tartsanak.

A BKV-nál legutóbb tíz éve, 2010-ben fajultak munkabeszüntetéshez a bértárgyalások, de akkor csak részleges sztrájk zajlott a vállalatnál. A mostani helyzet komolyabb, mert a három nagy szakszervezet (a BKSZSZ, a VTDSZSZ és az EKSZ) mellett majdnem mindenki más aláírta a kmv megkezdésére irányuló javaslatot.

A szakszervezetek egységesen 15 százalékos emelést követelnek januárig visszamenőleg, a főváros azonban továbbra is kitart a 6+2 százalékos javaslatánál.

A lap szerint elképzelhető, hogy pénteken megint asztalhoz ülnek a felek.

Hozzászólások