szerző:
Dobos Emese
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az üres polcokat mutató fotók ellenére átmeneti csak a készlethiány a kézfertőtlenítőkből és tisztítószerekből, a maszkokat viszont országszerte elkapkodták.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A kézfertőtlenítők hűlt helyét mutató üres polcok fotói ellenére nincs jelenleg készlethiány a dm-nél sem a kisebb méretű, utazáshoz ajánlott kézfertőtlenítőkből, sem az antibakteriális tiszítókendőkből és a kézmosó gélek normál változatából. Egy budapesti üzletben mégis felirattal találkoztunk, amely arról figyelmeztetett, hogy készlethiány áll fenn.

Körülbelül tízszer annyi kézfertőtlenítő fogy országszerte most, mint máskor, azt is viszik, ami nem is hatásos. „A bolti és a webshopkészletek gyors lefogyása miatt sajnos előfordul, hogy a következő áruszállításig a polcainkon nem található meg minden érintett termék” – mondta kérdésünkre Kanyó Roland, a dm Kft. marketing- és PR-menedzsere. Ugyanezt – a csupán átmeneti üzletekben és online is jelentkező készlethiányt - erősíti meg Kadlok Nelli, a Rossmann Magyarország Kft. PR- és ügyfélszolgálati vezetője is: hétfő óta megsokszorozódott a drogériáikban a kereslet a kézfertőtlenítők és az egyéb antibakteriális tisztítószerek iránt, ezért jó néhány új terméket, géleket és kendőket is bevezettek a kínálatukba az elmúlt napokban.

Bár a hirtelen megnövekedett igény miatt egyes termékeket valóban érint beszállítási nehézség, a dm-nél és a Rossmann-nál is folyamatosan egyeztetnek a partnereikkel és bíznak abban, hogy minél hamarabb újra tudnak majd szállítani. 

Ne ijedjen meg azonban, ha nem talál azonnal nagy kiszerelésű tisztítószereket, hiszen kisebb kiszerelésű termékekből, szappanokból és tisztítókendőkből, amelyek szintén ugyanolyan hatásosak és alapvető higiéniai termékekből, immunerősítőkből, vitaminokból sincs hiány egyik drogériánál sem.

A gyógyszerek iránt megnövekedett keresletet is leginkább a náthás, megfázásos megbetegedések és az influenzajárvány indokolja: csak az ilyenkor szokásos felsőlégúti megbetegedések kezelésére és tüneteinek csökkentésére szolgáló készítmények fogynak nagyobb számban a gyógyszertárakban, ami a mostani téli időszakban egyáltalán nem szokatlan. Egyáltalán nem tapasztaltak pánikot a hazai patikákban az országszerte több mint 300 gyógyszertárat számláló Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírek hatására az elmúlt időszakban két nagy termékcsoport forgalma valóban nőtt a gyógyszertárakban: az egyik az egészségügyi szájmaszkoké, a másik pedig a kézfertőtlenítő készítményeké, de utóbbi is van, ahol elfogyott, van ahol nem. „A szájmaszkok az utóbbi hetekben hiánycikké váltak a gyógyszertárakban, de nagyon reméljük, hogy a kormányzat segítségével ez a probléma napokon belül megoldódik” – nyilatkozta a szövetség a hvg.hu érdeklődésére. Bár a gyógyszerellátás szereplői mindent megtesznek annak érdekében, hogy a folyamatos ellátást biztosítani tudják, a termékek elérhetősége a gyógyszerellátási lánc többi szereplőjén is múlik. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!