szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két autóipari cég is bezár hétfőtől, Békéscsabán, Orosházán és Makón közel ötezer dolgozónak kell otthon maradnia a járvány miatt.

Két hét kényszerszabadságra küldi hétfőtől két nagy dél-alföldi cég a dolgozóit. A vevők szállítási igényeihez igazodva szünetelteti a termelést a Continental a makói és a váci üzemében – erről tájékoztatta a cég az MTI-t kedden. A Linamar Hungary Zrt.-nél is a közelmúltban döntöttek arról, hogy átmenetileg felfüggesztik a működést, itt is hétfőtől zárnak be. A két cég összesen öt egységénél, Békéscsabán, Orosházán és Makón, ötezer dolgozót küldenek el, egyelőre szabadságra. A Continental váci üzemében ezerkétszázan dolgoznak, őket is érinti a leállás.

A Magyarországon nyolcezer munkavállalót foglalkoztató Continental honlapja szerint a ContiTech AG magyarországi leányvállalata, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói és váci telephelyei a legjelentősebbek a csoportnál, Makón 2500, Vácott 1200 alkalmazott dolgozik, most őket küldik szabadságra. A cégnél működő független szakszervezet vezetőjétől úgy tudjuk, hogy első körben szabadságra mennek a munkások, majd folyamatos egyeztetés során dől el, hogy a kéthetes szabadság után – ha a járványhelyzet miatt továbbra is zárva maradnak az üzemek –, akkor milyen formában maradhatnak a cégnél. Elképzelhető, hogy az átmeneti leállás idejére a munkavállalók részére különböző távolléti lehetőségeket biztosítanak majd. Azok számára, akik munkaköre ezt megengedi, már korábban lehetővé tették az otthoni munkavégzést. A munkavállalók felhasználhatják egyéni időbankban felhalmozott óráikat vagy szabadságot vehetnek igénybe. A mindenkori szabályozásnak megfelelően a cég próbál a munkavállalóknak további lehetőségeket is kínálni.

A Linamar Hungary Zrt. a múlt pénteken jelezte a dolgozóinak, hogy március 30-tól leáll mind a három gyáregysége, ezekben összesen közel kétezer ötszázan dolgoznak, az első két hétben ők is szabadságon lesznek. A kanadai tulajdonú mezőgazdasági gépeket és autóipari alkatrészeket gyártó cégnél a Vasas Szakszervezetnek van helyi képviselete. Tóth Zoltán szerint a lehetőségekhez képest a cégvezetés megpróbálja a dolgozókat folyamatosan tájékoztatni arról, hogy mi várható. Az érdekvédő abban is bízik, hogy a cégcsoport egyik orosházi üzeme mezőgazdasági gépeket gyárt, ez a divízió nincs annyira kiszolgáltatva az egyébként lassuló autóiparnak, így ott mindenképpen jó esélye van az újraindulásnak, ha a koronavírus járvány lanyhul majd. A döntést itt is azért kell meghozniuk, mert az alapanyag ellátásban, és a megrendelések oldaláról is fennakadások vannak. A Continentalnál és a Linamar Zrt.-nél is foglalkoztatnak kölcsönzött munkaerőt is, az előbbinél, úgy tudjuk, hogy őket is szabadságra küldték, a Linamarnál viszont a közvetítőn keresztül szerződött munkások egy részének már felmondtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!