szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha egy társaság teljesíti a feltételeket, akkor a nem főállásban foglalkoztatott kollégáknál is érvényesíthető az adókedvezmény.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Március 24-én lépett hatályba a magyar kormány intézkedéscsomagja a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére, amely egyes cégek adó- és járulékfizetési kedvezményeit is tartalmazza.

Az EY adótanácsadó cég közleményében felhívta a figyelmet, hogy utóbbiak érvényesítéséhez a főtevékenységgel kapcsolatos árbevételi kritériumokat is teljesíteni kell.

Ahhoz, hogy egy vállalkozás a rendkívüli egészségügyi vészhelyzeti adókedvezményeket igénybe vegye, a rendelet hatálybalépését megelőző 6 hónapban az adózó bevételének legalább 30 százaléka az érintett főtevékenységből kellett, hogy származzon.

„A megfelelő feltételek teljesítése mellett ugyanakkor a kötelezettség alól nem csupán a főállásban foglalkoztatott kollégáknál mentesülhet az adott társaság. Az életbe lépő adófizetési moratórium a kölcsönzött munkaerőre is érvényesíthető” – mondta Bedő Krisztina, az EY személyügyi tanácsadással foglalkozó üzletágának partnere.

A járulékmentesség nem érinti a biztosított társadalombiztosítási és munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét.

Ennek megfelelően a márciusi, áprilisi, májusi és júniusi hónapok szolgálati időnek minősülnek, emiatt a keresetet, jövedelmet a nyugellátás összegének megállapítása során figyelembe kell venni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!