Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Pest megyei önkormányzat sem - ez azután derült ki, hogy a városi és a megyei jegyző leült egyeztetni a Samsung SDI által befizetett iparűzési adó sorsáról. Lényegében a gödi önkormányzatot és a megyei közgyűlést is derült égből villámcsapásként érte a kormány döntése, hogy a gödi lett az első különleges gazdasági övezet az országban. A helyiek, hogy tiltakozzanak a város anyagi ellehetetlenítése ellen május 2-ig minden nap az utcára hajtanak. Így volt ez hétfő este is.

Nem adjuk Gödöt! – ezzel a felkiáltással tüntettek ismét autósfelvonulással és dudálással a pest megyei településen, amiért a kormány úgy döntött, hogy Magyarországon Göd, egészen pontosan a Samsung-gyár körüli terület lesz az első különleges gazdasági övezet. Az akció, amelyet április 18-tól május 2-ig rendszeresen megszerveznek, hirdetői Facebook-oldalukon azt írták, nincs más mód, hogy a város működését megnehezítő kormányrendelet ellen fellépjenek. „Nem vonulhatunk ki az utcára, nem demonstrálhatunk gépjárművekkel, gyakorlatilag elnémít minket a jelenlegi jogi környezet” – hangsúlyozták.

Április 17-én, pénteken a Magyar Közlönyben két kormányrendelet jelent meg. Az egyik a különleges gazdasági övezetek kialakításáról szólt, a másik pedig arról, hogy a Budapest közeli városban, Gödön már ki is jelölték az első ilyen övezetet. A különleges gazdasági övezet lényege, hogy

 • bizonyos közterületek, közparkok, közutak tulajdonjoga a megyei önkormányzatot illeti, akárcsak a helyi adóztatás joga,
 • a megyei önkormányzat új településrendezési, beépítési, örökségvédelmi és környezetvédelmi szabályokat hozhat,
 • a polgármester és a jegyző feladat- és hatásköre átszáll a megyei közgyűlés elnökére, illetve jegyzőjére,
 • a megyei önkormányzat az adott területre új hulladékgazdálkodási szolgáltatót választhat.

A különleges gazdasági övezetek létrehozását a kormány azzal indokolta, hogy

 • csökkenteni kell a járványhelyzet negatív gazdasági következményeit,
 • el kell kerülni a munkahelyek tömeges elvesztését,
 • új munkahelyeket kell létrehozni.

Ahhoz, hogy egy terület kiemelt gazdasági övezet legyen, a következő feltételeknek kell teljesülnie:

 • nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásról legyen szó,
 • legalább 100 milliárd forint legyen a teljes költségigénye,
 • a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentősége legyen.

Halálos ítélet a város számára

– ez volt a város tavaly ősszel megválasztott momentumos polgármesterének első reakciója a hírre. Balogh Csaba szerint ezzel odalesz a város bevételének harmada, így egy sor kötelező feladatra nem lesz pénz. Három nappal a rendelet megjelenése után a hvg.hu-nak azt mondta, korábban még úgy tűnt, hogy 1,2 milliárd forintnak inthetnek búcsút, mára azonban világos lett, hogy a kieső iparűzési adó bevétel eléri az 1,5 milliárdot.

Balogh Csaba beszélt arról is, hogy a pénzből monitoring és lakossági riasztórendszert építettek volna a Samsung gyára köré.

©
A tervről nem tettek le, noha nem lesz könnyű megvalósítani azt. A napokban kihirdetett rendelet ugyanis nemcsak arról szól, hogy mennyi pénzt vesznek el az önkormányzattól, hanem arról is, hogy a gyártól távolabb eső területeket, utcákat is a Pest megyei önkormányzat fennhatósága alá helyeztek,

így az önkormányzatnak nem maradt helye, ahová kitehetné a riasztóberendezéseket.

Miért éppen Göd?

A városban csak találgatnak az emberek, hogy miért éppen Gödre esett a kormány választása. A hivatalos kormányzati kommunikáció szerint a koronavírus-járvány több mint 1500 munkahelyet veszélyeztet a városban, továbbá csak úgy lehet újabb 2500 állást létrehozni, ha ehhez kialakítják a különleges gazdasági övezetet.

A gyárban értesülésünk szerint szigorú óvintézkedések mellett, folyamatosan dolgoznak. Leállásról senki sem tud.

Korábban videóriportban mutattuk be, hogy azok, akik a folyamatosan bővülő Samsung SDI közelében laknak elegük van a beruházásból. Az üzem 2001-ben épült, 2014-ben azonban le kellett állítani a munkát, mert az akkoriban gyártott képcsövekre, plazmapanelekre, folyadékkristályos kijelzőkre, újratölthető akkumulátorokra és érintőképernyőkre már nem volt kereslet Európában.

©
A gyár sokáig üresen állt, hiába kerestek rá vevőt. Aztán 2016-ban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy újraindul a gyártás Gödön, a Samsung ezúttal elektromos autók akkumulátorainak gyártásába kezd. Ehhez bővíteni kezdték a telepet: 25 hektárnyi erdőt irtottak ki, hogy ezzel együtt 80 hektáron építkezhessenek. Valóságos gigagyár lesz a gödi, ha elkészül a végleges verzió, hozzá hasonló nagyságú csak néhány van a világon. A fejlesztést kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánították, 2017-ben, az új gyár átadóján Orbán Viktor miniszterelnök is ott volt, azt mondta, hogy a „jövő költözik Gödre”.

Ha egy momentumos polgármester nyeri meg a választást, akkor az a kormánynak nem biztos, hogy tetszeni fog

– Balogh Csaba ezzel indokolta, hogy miért eshetett éppen az ő városára először a kormány választása. A városban élők szerint azért lett Göd, és nem például Ózd az első einstandolt terület, mert közel van a fővároshoz. A helyiek ráadásul már azt is tudni vélik, hogy egy nagy iparterületet húznak fel az M2-es út oldalán, amit már most úgy emlegetnek, hogy „Samsung-város”, mert postától a boltig minden lenne, város a városban. Ezt pedig rendelet híján időigényes és legfőképpen bürokratikus lett volna végigvinni. Értesülésünk szerint a Samsung tulajdonosai sincsenek elragadtatva, mert nincs elég munkaerő a városban. „Eddig is sok volt a vendégmunkás, az ő munkahelyüket kell most megvédeni?” – teszik fel a kérdést a városban. Egy helyi a Facebookon azt írta,

a Samsung fájdalmas iparosítása a városé marad, a pénzt pedig elviszik.

A rendelet szerint ugyanis a

 • megyei közgyűlések a már bevezetett helyi adókat nem emelhetik,
 • a korábban megadott adókedvezményeket és adómentességet meg kell tartaniuk,
 • a helyi adóból származó bevétel a megyei önkormányzat bevétele,
 • ha az érintett üzem előrehozott adót fizetett a települési önkormányzatnak, akkor a különleges gazdasági övezet kijelölése után a be nem számított előrehozott adót vissza lehet igényelni.

A hvg.hu úgy tudja, a Samsung idén már fizetett iparűzési adót a városnak, abban azonban a polgármester nem biztos, hogy ezt vissza kell-e fizetni vagy sem. Úgy fogalmazott, hogy még értelmezik a rendeletet. Azt biztos, hogy az adóhatóság beszedi a helyi adót, majd azt átutalja a megyei közgyűlés számlájára. A pénz egy részét a megyei önkormányzat ezután visszaosztja, a megyében lévő településeket támogathatja, a bevétel legfeljebb 5 százaléka pedig a megyei önkormányzat működési költségeire megy el.

Gödnek 30 napja van arra, hogy megállapodjon a megyei önkormányzattal a feladat- és hatáskörök elosztásáról, illetve a költségek viseléséról. A polgármester a hvg.hu-nak azt mondta, már felvették a kapcsolatot a Pest megyei önkormányzattal,

a jegyzők már egyeztettek és meglepetésemre szolgált, hogy azt nyilatkozták, igazából velük sem tárgyalt a kormány.

Balogh Csaba szerint a legjobb az lenne, ha a rendeletet visszavonnák, a veszélyhelyzet ugyanis ezt nem indokolja. Ellenkező esetben az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Ezt javasolta a Facebookon Szél Bernadett független országgyűlési képviselő is. Azt írta, „minden létező szereplőnek, a parlamentnek, az önkormányzatnak Alkotmánybírósághoz kell fordulnia első körben (akármilyen is a testület), és utána addig menni és harcolni, ameddig csak bírjuk szuflával”.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány merényletkísérletet követett el az önkormányzatok és az önkormányzatiság ellen. „Ez a kormányrendelet fenyegetést jelent minden magyar városra, a fővárosra ezúttal kisebb mértékben, mint például a megyei jogú városokra” – hangsúlyozta. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke pedig a Népszavának úgy fogalmazott, hogy a kormány döntése a legrosszabb tanácsi időket idézi, azzal a különbséggel, hogy ott ugyanazon a politikai oldalon álltak a felek és az a település jutott előbbre, amelyiknek a vezetője ügyesebben tudott előnyöket kijárni. Most is ez történik azzal a különbséggel, hogy egyértelmű a választás: az ellenzéki városok, kerületek kerülnek rosszabb helyzetbe.

Zavar az erőben

A gödi képviselőtestületben hét ellenzéki és négy fideszes tag van. Az utóbbi hetekben a DK, az LMP és a Jobbik képviselői közös levélben jelezték pártvezetőiknek, hogy Balogh Csaba emberileg és politikailag is alkalmatlan a polgármesteri poszt betöltésére. Úgy tudjuk, egy hónapja tart a harc Gödön, az ellenzéki összefogáson belül. Értesülésünk szerint a DK képviselői úgy érezték, a momentumos polgármester háttérbe szorítja őket, diktatórikus vezetéssel vádolták meg. A helyiek szerint lehetetlenség eligazodni azon, hogy igazak-e az állítások vagy sem. Úgy látják,

megy a kakaskodás, összemarakodtak a koncon.

Erre utal, hogy két levelet is küldtek a kormányfőnek: az egyiket a polgármester jegyzi, és ebben tiltakozik a különleges gazdasági övezet kialakításáról szóló rendelet ellen. Ezt Baloghon kívül még két képviselő írta alá. A többiek külön levélben fordultak a miniszterelnökhöz, a pénzügyminiszterhez és a térség fideszes országgyűlési képviselőjéhez, azt kérve, hogy osszák meg velük a tárgyalásokról szóló jegyzőkönyvet. Úgy fogalmaztak, hogy készek a város érdekében kompromisszumot kötni,

véleményünk szerint nincsenek áthidalhatatlan ellentétek a felek között

– írták.

A polgármester minderre úgy reagált, előfordul, hogy összevitatkoznak a képviselőkkel, mert másként látnak bizonyos helyi ügyeket, de a gödi különleges gazdasági övezet pont egy olyan téma, amiben össze tudnak fogni. Arra a kérdésre, mégis mi indokolta, hogy két levelet is küldtek a kormánynak, a polgármester azt válaszolta, „zavar volt az erőben”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

Orbán Viktor kiposztolta: már 3 millió 250 ezer ember van beoltva

Orbán Viktor kiposztolta: már 3 millió 250 ezer ember van beoltva

Már 2025-ben jön az első elektromos Ferrari

Már 2025-ben jön az első elektromos Ferrari