szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az emberek szabad mozgását olyan gyorsan helyre kell állítani, amilyen gyorsan csak lehet, de maximális óvatosság mellett. Ugyanis egyetlen járványgóccá váló turisztikai helyszínről rengeteg országba szétterjedhet a vírus.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

„Elfogadhatatlan kockázatokhoz vezetne, ha Európában verseny alakulna ki abban, hogy ki állítja helyre először a turisztikai utazásokat” – mondta Heiko Maas német külügyminiszter a Bild am Sonntag hetilapnak. „Már megtapasztaltuk, mivel jár a turisták országaiban, ha járványgócpont alakul ki egy népszerű üdülőhelyen” – utalt Maas az ausztriai Ischgl síparadicsomra, ahol vélhetően számtalan német turista fertőződött meg.

A külügyminiszter szerint Európának közös kritériumokban kellene megállapodnia, ami az emberek szabad mozgásának helyreállítását illeti.

A szabad mozgást olyan gyorsan helyre kell állítani, amilyen gyorsan csak lehet, de olyan felelősségteljesen, amennyire csak szükséges.

„Nem engedhetjük elveszni az elmúlt hetek nehezen megszerzett eredményeit” – mondta.

Az izlandi kormány március 4-én hivatalos közleményben nyilvánosságra hozta az Ischglre mutató eseteket, a sípálya vendéglátóhelyei mégis nyitva maradhattak egészen március 10-ig. Bár a kocsma bezárhatott volna hamarabb is, a felelősséget tényleg nem lehet csak a fenntartóra hárítani. Kiderült ugyanis, hogy a vendégek a népszerű ivós játék, a sör-pong (pingponglabdákkal kell betalálni egy hosszú asztal túloldalán lévő söröspoharakba, ami ha sikerül, az ellenfélnek meg kell innia az „elsüllyesztett” italt) intimebb verzióját játszották, amikor a labdát a szájukból kellett a célba köpniük. Tehát ha az összezártság és az egymás után ivás nem lett volna elég, néhányan hatványozottan kitették magukat a fertőzés veszélyeinek.

 

Egy hütte és egy focimeccs robbanthatták be az európai koronavírus-járványt

Jócskán a csoportos fertőzések szakaszába ért az európai koronavírus-járvány, az ide vezető út pedig rendkívül rövid volt Európa nyitott határai miatt. Az orvosok viszont ezen felül is meg tudtak nevezni két helyszínt, ahonnan az emberek szétszórták a vírust: egy osztrák sípálya kocsmája és az Atalanta-Valencia BL-meccs tömeges megbetegedések kiindulópontja lehetett.

Egy Tirolban dolgozó magyar felszolgálót is megfertőzött az új típusú koronavírus, van rá esély, hogy ő is Ischglben kapta el a betegséget.

Március 13-án végül lezárták a teljes síparadicsomot, 18-án pedig a teljes tiroli tartományt karantén alá helyezték. Bár az ischigli fertőzések felelőseit szinte lehetetlen beazonosítani, az biztos, hogy Európa szerte közel 500 megbetegedés köthető ide, legtöbbjük pedig egy bizonyos kocsmához. Ez a szám pedig bőven elég jelentős ahhoz, hogy csoportos fertőzéseket indítson el egy-egy régióban.

A járvány, illetve a járvány miatt Európa- és világszerte bevezetett korlátozások első körben és leginkább a turisztikai, vendéglátó szektort érintették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Uniós oltalom alá kerül az akasztói szikiponty

Uniós oltalom alá kerül az akasztói szikiponty

Magyar kézműves csokoládé nyert a gasztronómiai Oscaron

Magyar kézműves csokoládé nyert a gasztronómiai Oscaron

Kunetz: Kivéreztetik az Uzsoki kórházat az átvezénylések

Kunetz: Kivéreztetik az Uzsoki kórházat az átvezénylések