Tetszett a cikk?

Elkülönítették őket, az ételt is ajtajuk elé teszik.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A hvg.hu írta meg, hogy 300 dél-koreait, a gödi Samsung-gyár munkásait szállásolták el az InterContinental Budapestben. A külügyminisztérium megkeresésünkre úgy reagált, hogy Magyarországon az egyik kiemelt beruházó a dél-koreai Samsung SDI, és a beruházás mielőbbi befejezéséhez elengedhetetlenül fontos a gyártási technológia telepítése, a cég szakértői ezért érkeztek Magyarországra, ellátásukról és elhelyezésükről a vállalat gondoskodik.

Azt is megtudtuk, hogy a dolgozók ellenőrzésen és koronavírus-tesztelésen estek át még Dél-Koreában. Az eredmény negatív lett, ezután az indulásig elkülönítették őket.

A tájékoztatás szerint magyarországi munkavégzésük ideje alatt csak a szállásukon és a munkahelyükön tartózkodhatnak, a két helyszín között a vállalat szállítja őket, és ezen kívül naponta kétszer végeznek rajtuk egészségügyi ellenőrzést.

A cikk megjelenése után a szálloda egyik dolgozója arról értesítette szerkesztőségünket, hogy a hotelben lakó koreaiak saját tesztekkel érkeztek, és ezek alapján úgy tudni, hogy már legalább négy embernél beigazolódott a koronavírus-fertőzés.

Szobakaranténban vannak és az ajtó elé rakják az ott dolgozók az ételt nekik

– írta.

Kerestük az InterContinental Budapest marketingvezetőjét, és Seidel Xenia megerősítette, hogy a luxusszállodában elszállásolt szakértők között vannak fertőzöttek. Pontos számot nem közölt, csak annyit írt, hogy néhány vendégnek pozitív lett a koronavírus tesztje. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek a tesztek a koronavírus ellenanyagát mutatták ki az emberek szervezetében. Lehetnek köztük olyanok, akik korábban átestek a betegségen. Tájékoztatása szerint a hotel dolgozói megtesznek mindent a higiéniáért, és felvették a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal is.

Nem a gödi az egyetlen gyár egyébként Magyarországon, ahová külön engedéllyel érkeztek nemrégiben munkások Dél-Koreából: az SK Innovation komáromi ipari parkjába 250 technikust hozott egy chartergép. Lényegében rájuk is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az InterContinentalban lakókra: a szállásukat nem hagyhatják el és naponta kétszer tesztelik őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!