szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Richter operatív elnöke szerint nem jó ötlet, hogy a kormány odaadná a vállalat 10 százalékos részvénycsomagját a Mathias Corvinus Collegium alapítványának.

Majdnem 50 éve léptem a Richter szolgálatába, nagyon szomorú és csalódott leszek, ha ez a törvény a jelenlegi formájában elfogadásra kerül, és a meghatározó erős állami 25%+1-os részesedése lecsökken 5%-ra

– nyilatkozta Bogsch Erik, a Richter operatív elnöke a Portfoliónak arról az idén áprilisban benyújtott törvényjavaslatról, amellyel a Richter 10 százalékos részvénycsomagját adná a kormány a Mathias Corvinus Collegium alapítványának. Ezt elsőként a HVG írta meg:

A fideszes pártiskola beveszi magát a munkásőrszékházba is

Az elitképzőt fenntartó alapítvány akkora indulótőkét kap, mint a hússzor több diákot oktató Corvinus Egyetem. Alaposan kistafírozza a kormány a Mathias Corvinus Collegiumot (MCC), illetve az azt fenntartó Tihanyi Alapítványt.

Bogsch szerint ez már csak azért is komoly bizonytalansági tényezőt hoz, mert az alapítvány a működéshez szükséges osztalékokból nem biztos, hogy fedezni tudja a költségeit, és könnyen rákényszerülhet arra, hogy a részvényesi csomag egy részét vagy egészet értékesítenie kelljen.

Bár a jelenlegi magyar kormánynak egyáltalán nincs szándékában a részvénycsomagot értékesíteni, és Bogsch biztos abban, hogy a kormány mindent megtesz, hogy egy esetleges ellenséges kivásárlást megakadályozzon, mégis az új részvényesi szerkezet a jövőben megnyitja az utat, hogy a Richter felvásárlás áldozatává váljon. Az elnök szerint a javaslat elfogadása után a tulajdonjoggal szavazati jogot is kapna az alapítvány, onnantól pedig arra sem lesz garancia, hogy meglegyen a blokkoló kisebbséghez szükséges 25 százalék.

Bár a járvány elleni intézkedések miatt termelékenységünk átmenetileg csökkent, minden piacunkat – így a magyar piacot is – maradéktalanul el tudtuk látni

– mondta Bogsch a koronavírussal kapcsolatban a lapnak. Szerinte a járványhelyzet egyértelműen igazolta azt, hogy a Richter vertikálisan integrált üzleti modellje biztonságos működést tesz lehetővé egy ilyen krízisben is. Mutatja ezt az is, hogy múlt héten minden idők legjobb negyedévéről számolhattak be, amióta a vállalat a tőzsdén van. A krízis hatására esetleg lezajló deglobalizálódástól sem félnek: az említett üzleti modellnek köszönhetően saját gyártású hatóanyagaikból gyártják a készítményeik 80 százalékát.

A Honvédelmi Irányító Törzzsel kiváló az együttműködésünk, és voltak olyan kérdések is, amelyekben hathatós segítséget tudtak biztosítani társaságunknak

– nyilatkozta az elnök arról, hogy a koronavírus kapcsán a Richter is azon vállalatok közé került, ahol megjelentek a honvédelmi irányító csoportok. Bogsch szerint a honvédelem jelenléte semmilyen változást nem okozott a Richter működésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bródy dalt írt az SZFE-s diákokról

Bródy dalt írt az SZFE-s diákokról

Sok autós rosszul járhat a kgfb-díjak felülvizsgálatával

Sok autós rosszul járhat a kgfb-díjak felülvizsgálatával

Az oltások igazságos elosztásában egyeztek meg az uniós tagállamok

Az oltások igazságos elosztásában egyeztek meg az uniós tagállamok