szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az FKF Zrt. számlájára kedden érkezett pénz az NHKV Zrt.-től, de hogy miért éppen annyi, amennyi, és miért pont most, azt nem értik.

Kedden reggel 4,9 milliárd forintot utalt át az állami kukaholding – Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. – a fizetésképtelenség határára sodródott FKF Zrt.-nek, így nem áll le a szemétszállítás Budapesten.

Az RTL Klub Híradójának Mártha Imre, az FKF felügyelőbizottságának elnöke azt mondta, a múlt pénteken még nullán volt a bankszámlájuk, és nem világos, hogy miért most és miért éppen ennyi pénzt kaptak. Mártha kiszámíthatatlannak nevezte a rendszert, és jelezte: azt a pénz akarják megkapni, amit az NHKV a fővárosiaktól beszedett.

A kukaholding viszont azt közölte a csatornával, hogy az FKF nem teljesítette határidőre az adatszolgáltatást, a számlát az idei első negyedéves díjról csak a múlt pénteken küldte el, így hétfőn tudtak intézkedni a díj átutalásáról.

Néhány napja Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes arról írt a közösségi oldalán, hogy bár az FKF hétről hétre elvitte a szemetet, a járvány ideje alatt is folyamatos volt a hulladékszállítás, a budapestiek pedig rendesen fizetik a szemétdíjat, január óta a befizetett szemétdíjból egy forint nem jutott a szolgáltatást végző FKF-hez az állami kukaholdingtól. Tüttő úgy fogalmazott, hogy „valahol elsikkadt a nemzeti kukaholdingnak csúfolt fekete lyukban”.

Az állami kukaholdingot 2016-ban hozták létre, azóta ez szedi be a lakossági szemétszállítási díjakat, nem pedig a szemétszállító cégek (amelyek 2011 óta csak önkormányzati tulajdonú, nonprofit vállalkozások lehetnek). Így a budapestiek sem közvetlenül az FKF-nek fizetnek, hanem az NHKV-nak, amely létrejöttekor vállalta, hogy a pénzt visszajuttatja a munkát érdemben végző vállalatoknak. Ez azonban még négy év elteltével sem zökkenőmentes, a holding tartozása pedig tetemes, több tízmilliárd forintos.

Az Index emlékeztetett: korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte, hogy jogosak az FKF igényei, és jelezte, hogy meg fogják kapni a tavalyi évre vonatkozó tartozást is.

A jövő évi költségvetés tervezetéből az derül ki, hogy jövőre minden eddiginél többel, 50 milliárd forinttal kell kipótolni a nemzeti kukaholding gazdálkodását a központi költségvetésből, hogy ki tudja fizetni a tartozásait a szemétszállító cégeknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy pszichológiai irányzat, ami csupa jó dologról szól

Egy pszichológiai irányzat, ami csupa jó dologról szól

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

Budapesti street food helyet záratott be a Nébih

Budapesti street food helyet záratott be a Nébih