Jobline.hu
Jobline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fiatal munkavállalók 73 százaléka állást váltana, és a többség ezt az utóbbi egy-két hónapban döntötte el – derül ki a Frissdiplomás Kft. friss felméréséből. A HVG Állásbörze társszervezője azt vizsgálta, milyen változásokat hozott a járványidőszak a fiatalok karrierterveiben, hol keresnek állást, minimálisan mekkora fizetésért helyezkednének el máshol, és mi a fontos számukra az álláspályázatoknál.

A koronavírus magyarországi megjelenése előtt állásban levő fiatalok 15 százaléka számolt be arról, hogy elveszítette a munkáját. 43 százalék otthoni irodából – home office-ból – folytatta, 23 százalék pedig továbbra is bejárt a munkahelyére. Érdekesség, hogy 6 százalékot munkaadója “kötelező fizetés nélküli szabadságra” küldött, amit persze egyoldalúan nem tehetne meg, 2 százaléknak pedig fizetett szabadságra kellett mennie.

A válaszok alapján a munkavállalók zöme elégedetlen és nem fél a bizonytalan gazdasági helyzettől: 73 százalék ugyanis munkahelyet szeretne váltani. Ráadásul azok, akik így válaszoltak, döntő többségben az utóbbi egy-két hónapban – a járványhelyzet alatt – jutottak erre. A legtöbben marketing, média és adminisztráció területeken nézik az állásajánlatokat, majd a mérnöki, értékesítési és kereskedelmi pozíciók következnek. 

Elég nagy a rugalmasan gondolkodók aránya: 35 százalék fizikai munkát is vállalna, ha az nem a szakterülete. Két részmunkaidős állás elfogadására még nagyobb a hajlandóság (55 százalék). 

Bérben nettó 150 ezer forint az alsó határ

A legtöbben minimálisan a havi nettó 150-200 ezer forint közötti sávba eső fizetésért dolgoznának, amit magyaráz az is, hogy a minimális létfenntartásra a relatív többségnek havonta 150 ezer forintnál több pénzre van szüksége. A fiatalok legnagyobb félelme a munkaerőpiacon az, hogy nagy lesz a verseny, sok a jelentkező, kevés az álláshely. Aggasztja őket még a tartós munkanélküliség és a bérek esetleges csökkenése is.

Milyen kérést fogalmaznak meg a fiatal álláskeresők a cégek felé? A leggyakoribb válaszok: csak olyan állást hirdessenek, amelyre éppen keresnek embert; pontosan írják le a hirdetésben a munkakört és lehetőleg adják meg a fizetést; legyen rövidebb a felvételi folyamat, jelezze időben az állás meghirdetője, ha nem a pályázót választották. 

A felmérésről:

A Frissdiplomás Kft. májusi online felmérésében 719-en vettek részt. A kitöltők 51 százaléka budapesti, 42 százaléka 18-24, 45 százaléka 25-29 év közötti, 55-45 százalék a nemek aránya a nők javára, 68 százalék diplomás vagy a felsőoktatásban tanul.

 

A felmérés készítője a HVG Állásbörzét a Jobline.hu állásportállal közösen szervezi. Miklósi Zoltán, az állásoldal értékesítési igazgató-helyettese a helyzetképet értékelve úgy vélte: "Jelentősen megnőtt az álláskeresők száma. Májusban jó 30 százalékkal jelentkeztek többen állásokra, mint a jellemzően legaktívabb januári időszakban. Az is tény, hogy egyelőre még 25-30 százalékkal kevesebb a meghirdetett munkahely, mint március közepén. Május közepe volt a mélypont, azóta egyre több munkaadó kezdett toborzásba. Az álláskeresők száma viszont továbbra is magas, így az elmúlt évek keresleti piaca után ténylegesen nagyobb lett a verseny egy-egy állás megszerzéséért. A fiatal diplomások aggodalma egyébként nem egyedi: április óta a legtöbb munkavállaló – tapasztalatunk szerint is – a biztos, biztonságos munkahelyet keresi.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Prőhle: Mindenki jobban jár, ha Demeter marad a PIM élén

Prőhle: Mindenki jobban jár, ha Demeter marad a PIM élén

Nem bolond, hanem kamasz – L. Stipkovits Erika a felnőtt és a serdülő agy különbségeiről

Nem bolond, hanem kamasz – L. Stipkovits Erika a felnőtt és a serdülő agy különbségeiről

Akár februárig is titkolhatják a pontos adatokat a szociális otthonok fertőzöttjeiről

Akár februárig is titkolhatják a pontos adatokat a szociális otthonok fertőzöttjeiről