szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Az egyéni vállalkozók aktivitásán látszik, hogy már jövünk ki a válságból – állítja az MNB inflációs jelentése. A jegybank szerint idén nőni fog a GDP, a munkanélküliség az év végére már alig lesz rosszabb, mint a járvány előtt volt, de a béremelkedés lassulásán látszik majd egy ideig a krízis.

Optimista maradt a Magyar Nemzeti Bank, legalábbis a gazdaság más irányítóihoz képest. Saját korábbi előrejelzésüket azonban csökkentették a most kiadott inflációs jelentésben.

Az MNB szerint

a GDP-növekedés 2020-ban 0,3–2,0 százalék, 2021-ben 3,8–5,1 százalék, 2022-ben pedig 3,5–3,7 százalék lehet.

Azzal a véleményével, hogy az év egészében idén sem esik vissza a gazdaság a jegybank egyedül van: még a kormány is 3 százalékos recesszióval számol. A jegybankban úgy számolnak, hogy az állami beruházások felfutása és a vállalati hitelezés bővülése pörgetheti a gazdaságot. Ráadásul szerintük a háztartások fogyasztása magas marad, ezt a hiteltörlesztési moratórium és az elmúlt években felhalmozott sok megtakarítás segítheti. Ha pedig ez valóban így lesz, akkor a 2008-2009-es válságtól eltérően ez komolyan segítheti a növekedést.

Az MNB szerint az év második felében visszarendeződhet a munkaerőpiac is. Addig több mint százezer munkahely szűnhet meg – és ez még egy optimista forgatókönyv mások előrejelzéseihez képest –, de annyira gyors lehet a visszarendeződés, hogy az év végére csak 1,5–2,5 százalékkal fog csökkenni a foglalkoztatottság a versenyszférában. A munkanélküliségi ráta idén 4,8-5,5 százalék körüli lehet, majd 2021-ben vagy 2022-ben újra 4 százalék alá süllyed.

A fizetések azonban sokkal lassabb ütemben fognak nőni a jegybank szerint, mint eddig. Sok cégnél újratárgyalják a béreket, visszafogják a mozgóbéreket és a jutalmakat, ezért idén csak 6,5–7,5 százalékkal nőhet a bruttó átlagkereset. A gazdaság gyors helyreállásával ismét erősödik majd a verseny az új munkaerő felvételéért és a meglévő dolgozók megtartásáért, ezért 2021-ben 9,1–9,7, 2022-ben 7,8–8,3 százalékos béremelkedést remél a jegybank.

Ehhez azonban egy nagyon fontos részletet még hozzátett az elemzés. A korábbinál sokkal többen dolgoznak a válságban részmunkaidőben, a hivatalos kereseti adatokba viszont csak a teljes munkaidőben dolgozók számítanak bele. Vagyis a valódi béremelkedés kisebb lesz, mint amit ezek a számok ígérnek.

Az infláció továbbra is alacsony marad a jegybank szerint. Idén és jövőre 3,2–3,3 százalékos lehet a mutató, miközben a maginfláció idén 3,3–3,5 százalékos lehet 2,6–2,7 százalékosra csökkenhet. Hogy a válság nem dobja meg az inflációt, annak az az oka, hogy a kereslet gyengül és a bérnövekedés lassul.

Az MNB arra is alapozza az optimizmusát, hogy sok egyéni vállalkozó tér vissza már a munkába.

Márciusban és áprilisban közel 40 ezren szüneteltették a tevékenységüket a járvány miatt. Májustól viszont a szüneteltetetésből kilépők száma már meghaladta az oda belépőkét, ami arra utal, hogy a gazdaság helyreállása már megkezdődött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!