szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Megérzik a csökkenő fogyasztást a világ nagy olajtársaságai. A Shell például kénytelen hatalmas összegeket leírni, míg BP eladta egyik részlegét, hogy pénzt szerezzen.

15-22 milliárd dollárt lesz kénytelen leírni a Shell, a második negyedévben ugyanis olajtermék-eladásai napi 3,5-4,5 millió hordó között lesznek havonta, míg tavaly ez a szám 6,6 millió hordó volt – írja a Bloomberg a cég közlése alapján.

A hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint a cseppfolyósított kőolaj ágazata szenvedi el a legnagyobb csapást: rövid távon leértékelődnek a részvényei, hosszabb távon pedig kérdésessé válik az egész hosszú távú üzleti terv.

A BP is lépett: 5 milliárd dollárért eladta petrolkémiai részlegét. Bernard Looney, a társaság vezetője elmondta a BBC-nek, hogy "meglepi a piacot ez az eladás". A lépést elsősorban környezetvédelmi szempontokkal indokolta meg a cég, de a szakértők szerint legalább ennyire fontos motiváció volt a pénzszerzés is.

A BP döntése az egész globális gazdaságot érinti, mert a több mint 1700 munkatárs nemcsak brit üzemekben dolgozott hanem az USA-ban, Trinidadon, Belgiumban, Kínában, Malajziában és Indonéziában. Németországban két petrolkémiai üzeme is van a BP-nek, de ezeket nem adják el.

Nem a petrolkémia az olajipar jövője

2018-ban a Nemzetközi Energia Ügynökség még azt jósolta, hogy a csökkenő olajfogyasztást ellensúlyozhatja a műanyaggyártás a nagy olajipari cégek számára. Azóta viszont a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt az olajcégek másképp látják a helyzetet. Ez is magyarázza, hogy évtizedekig alacsony maradhat az olajár – jósolta a BP a hónap elején. Ennek a pesszimista jövőképnek megfelelően 10 ezer dolgozó elbocsátását helyezte kilátásba.

Az 5 milliárd dolláros eladással a BP idő előtt teljesítette tervét, mely csak jövőre irányozta elő az összesen 15 milliárd dolláros értékesítést.

Greenpeace: mi lesz a pénzzel?

A környezetvédő szervezet felszólította a BP-t, hogy az 5 milliárd dollárt környezetkímélő beruházásokra fordítsa. "Ha a BP-t érdekli a bolygónk jövője, akkor megújuló energiaforrásokba fekteti a pénzt" – nyilatkozta a BBC-nek a Greenpeace olajkampányainak egyik vezéralakja, Mel Evans.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!