szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A munkavállalónak időben jeleznie kell, ha vissza akar térni a fizetés nélküli szabadságról.

A szülési szabadság 24 hétig jár, ez jellemzően megegyezik az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások közül a csecsemőgondozási díj (csed) időszakával. Ha valaki csedet vesz igénybe, akkor keresőtevékenységet nem folytathat, azonban a szülési szabadság után következő gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot bármikor meg lehet szüntetni, és munkát lehet mellette vállalni, írja az Adózóna.

Gyed mellett már korlátlanul folytatható keresőtevékenység.

Amikor a gyermekkel otthon lévő szülő úgy gondolja, hogy szeretne munkahelyére visszatérni, akkor első lépésként kérelmeznie kell a fizetés nélküli szabadságának a megszüntetését, a jogszabály szerint ezt 30 nappal előre kell jeleznie a munkáltatónak.

Ha a munkavállaló meg akarja szüntetni a fizetés nélküli szabadságát, a munkáltatónak azt el kell fogadnia, mérlegelési joga nincs.

A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésének jelzésétől számított harmincadik napon szűnik meg.

A munkavállalónak azonban szintén kötelezettsége, hogy ezt az igényét időben jelezze, és tájékoztassa a munkáltatót a visszamenetelről.

Mindkét félnek tájékoztatási és együttműködési kötelezettsége van a másik felé, érdemes folyamatosan kapcsolatban maradni a távollét során is.

A munkáltató sokszor nem reagál, így sokáig teljes bizonytalanságban tartja a munkavállalót. Amennyiben semmilyen többszöri megkeresésre sem válaszol a munkáltató, akkor

a 31. napon, pontosabban a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő első munkanapon a munkavállalónak meg kell jelennie a munkahelyén a munkaidő kezdetekor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!