szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Középiskolás diákok, az iskola buszok sofőrjei, kirúgott olajipar dolgozók szorgoskodnak a mezőgazdasági gépeken az Egyesült Államokban, ahova ilyenkor általában vendégmunkások ezrei érkeznek. Csakhogy a Covid19-járvány és Donald Trump szigora miatt most nem jönnek.

Nagyon nehéz munkásokat találni és megtartani őket - ez derül ki a Reuters összeállításából, amely Texasban és Oklahomában készült. Az USA a világ harmadik legnagyobb búzaexportőre, és a világpiacnak ma nagyon is szüksége van az amerikai gabonára, mert az első számú exportőr, Oroszország a hazai fogyasztás érdekében korlátozta a kivitelt.

A farmerek és az aratást végző cégek arra panaszkodnak, hogy sok időt kell tölteni a hazai munkaerő kiképzésével. A másik probléma az, hogy az amerikaiak nem sokáig vállalják a nehéz munkát. Sokkal hamarabb továbbállnak, mint a kiszolgáltatott helyzetben levő vendégmunkások, akik a világ minden tájáról érkeznek Dél-Afrikától Mexikóig.

A Beckley Harvesting aratást végző cég eddig a munkaerő 30 százalékát vendégmunkásokból biztosította az aratás idejére. Most egyetlenegy vendégmunkás sincs. Az amerikaiak jelentős részét ugyanis egyáltalán nem vonza az aratás. A farmerek, akik Donald Trump amerikai elnök hűséges szavazói általában, az utóbbi időkben rászoktak a vendégmunkások alkalmazására. Emiatt Trump enyhített a szigorán: aratáskor elvben lehet vendégmunkás-vízumot szerezni a mezőgazdaságban.

Idén 49 százalékkal nőtt az ilyen vendégmunkás-vízumok kiadása a washingtoni munkaügyi minisztérium szerint. Csakhogy közbejött a járvány: sok vendégmunkás már ki sem tudott jutni a saját országából, de az USA határain is szigorúbb lett az ellenőrzés. Az eredmény pedig a mindenkit érintő a munkaerőhiány. Az aratás eközben megkezdődött: az arató brigádok délről indulnak - Oklahomaból és Texasból és észak felé tartanak fel egészen a kanadai határig.

Észak-Dakotában egy farmer arról számolt be, hogy az aratást két dél-afrikai vendégmunkással akarta megoldani. De ők a saját országukat sem tudták még elhagyni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszélyezteti-e az amerikai szabadságot egy mélyen hívő, hétgyermekes anya?

Veszélyezteti-e az amerikai szabadságot egy mélyen hívő, hétgyermekes anya?

Orbán: Közvetlen repülőjárat indul a kirgiz fővárosba

Orbán: Közvetlen repülőjárat indul a kirgiz fővárosba

Emmi: "Van ágy, van eszköz és van szakember"

Emmi: "Van ágy, van eszköz és van szakember"