Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Mészárosné Kelemen Beatrix nemrég gründolt, de máris nagyon sikeres médiavállalkozása nem üzleti érdekből sugároz egy közpénzből is készülő sorozatot – ellenkezőleg, „sugárzás biztosításával” és a költségek egy részének átvállalásával járul hozzá annak létrejöttéhez.

A Life és az Ozone TV-ket működtető Media Vivantis Zrt. „anyagi és infrastrukturális erőforrásaival főtámogatója az Emmi kezdeményezésére megvalósuló A mi kis családunk című műsornak” – közölte Mészárosné Kelemen Beatrix cége, miután a hvg.hu megírta: a Life TV olyan műsort sugároz, amelyre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kötött előállítási szerződést egy másik céggel, a Preport Kft.-vel.

A Media Vivantis a gyártási költségek egy részének átvállalásával és

sugárzás biztosításával járul hozzá a társadalmilag fontos üzeneteket hordozó műsor létrejöttéhez, mely tehát koprodukcióban, a két fél közös finanszírozásában készül

– írták.

A cég továbbá hangsúlyozta, nem igaz, hogy az Emmi műsort gyártana a Media Vivantisnak. Ezt egyébként a hvg.hu eredeti cikke sem állította, abban azt feltételeztük, hogy valamiféle koprodukcióról lehet szó, mivel a sorozat epizódjai (ahogy azt a Media Vivantis is megjegyzi) elérhetőek az Emmi YouTube-csatornáján. Ezt azonban a cikk megjelenése előtt se az Emmi, se a Media Vivantis nem erősítette meg – a cég szerint megkeresésünk nem jutott el a médiavállalat kommunikációs területért felelős egyik munkatársához sem. Az Emmi a cikk megjelenése óta sem válaszolt a két héttel korábban feltett kérdésekre.

A Media Vivantis az Emmivel, illetve az előállítással megbízott céggel kötött megállapodásról további részleteket nem közölt, így továbbra sem világos, hogy a felek milyen arányban állják a költségeket (az Emmi eddig két részletben 20 millió forintért szerződött a Preporttal) és kinek a tulajdonában vannak a sorozathoz kapcsolódó jogok.

A Media Vivantis szerint azért lett a sorozat „főtámogatója”, illetve azért vetíti, „mert csatornaportfóliója

szellemiségének egyik alapja, hogy a szórakoztatás mellett társadalmilag fontos, a család fontosságát hangsúlyozó, értékeken alapuló, edukatív produkciókat és kezdeményezéseket támogasson, melyeknél a siker nem feltétlenül a magas nézettségben mérhető.

Megengedve, hogy a Life TV (illetve a Media Vivantis) társadalmi felelősségvállalás keretében, mondhatni jótékonyságból vetíti a sorozatot,

nehéz szó nélkül elmenni amellett, hogy közben legalábbis csökkentett áron jut tartalomhoz.

Hiszen a költségek egy részét az Emmi, vagyis az adófizetők állják – amit a Life TV a normál, üzleti műsorstruktúrájában használ fel. Az igazi társadalmi felelősségvállalással indokolható eljárás mondjuk az lenne, ha a Media Vivantis saját zsebből legyártatná a sorozatot, levetítené, majd jótékonyságból megengedné az Emminek, hogy az ingyen közzétegye a YouTube-csatornáján. Az nem jótékonyság, hogy az Emmi a gyártási költségek egy (ismeretlen) hányadának fejében osztja meg az epizódokat, hanem színtiszta koprodukció. Hogy üzleti alapú-e, az attól függ, a felek milyen arányban osztoznak a költségeken.

A Media Vivantis közleményében azt is tagadja, hogy a sorozatot saját gyártású produkcióként állítaná be, azt a tulajdonos Mészárosné Kelemen Beatrix szerintük „külső gyártásban készülő” családi realityként jelentette be. Ehhez azért érdemes megjegyezni, hogy a „saját gyártás” nem jelenti, hogy az adott tartalomnak cégen belül kell készülne, például a Netflix streamingszolgáltató „saját gyártású” filmjei és sorozatai (Netflix Originals) sem a cégen belül készülnek. Viszont a Netflix megrendelésére és a Netflixre készülnek, nem pedig olyan, más tulajdonában lévő tartalmak, amiknek csak az online vetítési jogait vásárolják meg egy időre. Ettől függetlenül a Life TV a műsorai közt nem különíti el A mi kis családunkat, nem fűz hozzá nyilatkozatot, miszerint az az Emmi koprodukciós projektje lenne. A minisztérium közreműködését csak egy Családbarát Magyarország-logó jelzi az epizódok végén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A háziorvos asszisztense fertőződött meg Pilisborosjenőn, 125 ember lehet érintett

A háziorvos asszisztense fertőződött meg Pilisborosjenőn, 125 ember lehet érintett

Női tenisz-világranglista: először készítettek rangsort a járvány kezdete óta

Női tenisz-világranglista: először készítettek rangsort a járvány kezdete óta

A Millenium Falcon, avagy fapadossal az űrbe – Elon Musk életútja, 6.rész

A Millenium Falcon, avagy fapadossal az űrbe – Elon Musk életútja, 6.rész