szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összesen 302 millió forint számlát fogadott be a Budapesti Közlekedési Központ úgy, hogy a projekt, amire szerződtették a Zöld Terasz Kft.-t, megszűnt.

Tízmilliárd forintos kudarc volt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2010-ben indított e-jegyrendszer projektje, amivel összefüggésben még mindig derülnek ki váratlan dolgok. Kedden a G7.hu például arról számolt be, hogy a BKK még jóval a projekt megbukása után is havi 18 millió forintért szerződtetett egy céget, hogy tanácsokat adjon az e-jegyrendszerhez.

A Zöld Terasz Kft.-vel először 2015 novemberében kötöttek szerződést mérnöki szolgáltatásokra – írja a lap –, akkor még aSecurIT Kft.-vel együtt. Nem közbeszerzési eljárás keretében, hanem verseny nélkül választotta ki a BKK a konzorciumot „minőségbiztosítási szolgáltatások nyújtására az elektronikus jegyrendszer bevezetéséhez kapcsolódóan”. A szerződést a BKK IT és gazdasági vezetője írta alá, a neveket a közérdekű adatkérés során kitakarták a laphoz eljutott dokumentumokban.

A BKK 2016 októberében szerződött le immár csak a Zöld Terasz Kft.-vel egy közbeszerzés eredményeként. Ennek tárgya az „AFC (elektronikus jegyrendszer) Projekt megvalósításához kapcsolódó független mérnöki feladatok ellátása” lett. A szerződést 18 hónapra kötötték meg, 12 hónap opcióval. Tehát eredetileg lejárt volna 2018 áprilisában.

Ám az opciót úgy foglalták a szerződésbe, hogy az automatikusan meghosszabbodik, ha az e-jegy projektet nem adják át a Zöld Terasztól független ok miatt.

Ekkor ugyan még élt a szerződése a BKK-nak az e-jegy projektre, de az nem haladt. A Zöld Terasz levélben fel is hívta a BKK figyelmét arra, hogy a csúszás nem miattuk van, ezért 2019 tavaszáig meghosszabbodott a szerződés.

A havi 18 milliós szerződést a lejárta előtt, tavaly februárban ismét meghosszabbították, idén június közepéig.

A szerződés hosszabbítása azért különösen érdekes a G7 szerint, mert a BKK vezetése 2018 novemberében felmondta a kontraktust az e-jegy megvalósításával megbízott német céggel, a Scheidt & Bachmann-nal. Vagyis akkor már a portál szerint teljesíteni sem tudta megbízását a kft., mert hiányzott a kivitelező, akinek a munkáját ellenőrizhették volna.

Másfél évig, egészen idén áprilisig összesen 302 millió forint számlát fogadott be a BKK úgy, hogy a projekt, amire szerződtették a Zöld Teraszt, megszűnt.

A BKK-tól közérdekű adatként kikért kimutatások alapján az elmúlt öt évben 760 millió forintot fizettek ki a cégnek, aminek alig volt más bevétele.

A Zöld Terasz Kft.-t 2005-ben alapították ingatlanforgalmazásra. 2016 júniusában váltottak profilt, akkortól a mérnöki szolgáltatás a főtevékenységük. Nyilvános honlapja nincs a vállalkozásnak. Az e-jegy projekt előtt egy állami mérnöki megbízásuk volt, a szintén BKK-s Futár projekten dolgoztak: egy 21,5 milliós munkában vettek részt konzorciumi társként, 2013-ban. A Zöld Terasz tulajdonosa Megyesi László – írják –, akinek több ingatlanos cége is volt, ezek között számos felszámolás és kényszertörlés alatt áll.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

E-jegyrendszer: a semmire fizethet milliárdokat a BKK

Másfél év telt el azóta, hogy felmondta az elektronikus jegyrendszer szállítói szerződését, ám a Budapesti Közlekedési Központ még a perindításig se jutott el a hálózat kiépítését vállaló Scheidt & Bachmann ellen.

Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában