szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új adózási szabályok január 1-jén lépnek hatályba.

Jövő januártól minden számlaadat beérkezik a kockázatelemzőkhöz, így körbeszámlázással sem lehet majd kikerülni a nagy összegű megbízások esetében a kisadózó vállalkozók tételes adójának új, 40 százalékos emelt adókulcsának alkalmazását - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára a Világgazdaságnak adott interjúban. Úgy fogalmazott, „nem lehet az a cél, hogy a katát a nagy cégek a munkaviszony alternatívájaként használják”. Hozzátette, az elmúlt időszakban több száz vagy akár ezer fős foglalkoztatotti létszámot meghaladó cégek is a katát vették igénybe, ami a tisztességes piaci szereplőket és az államkasszát ért káron kívül azzal is járt, hogy a munkavállalók munkaügyi védelme megszűnt.

Korábban a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke arról beszélt a Növekedés.hu-nak, hogy az előnyök mellett komoly veszélyei vannak a kataszigorításnak. Nagy Elek szerint semmiféle párbeszéd nem volt a vállalkozókkal az adó módosítása előtt. „Az MKIK nevében egyedül Parragh László képviselte a véleményét. A BKIK ezért most menteni a menthetőt, elindított egy vállalkozói konzultációt, ami alapján a parlament őszi ülésszaka idején még korrigálni lehessen a január 1-től életbe lépő változásokat. A BKIK álláspontja szerint hosszú távon kell megoldani, hogy a kata eredeti küldetését betöltse” – mondta az elnök.

A kormányzati információk alapján mintegy 400 ezer katás vállalkozó lehet. A kamara becslése alapján a 3 milliós határ a katás vállalkozások 20-30 százalékát érintheti. A kormányzati információk alapján azt látni, hogy az új katások több mint egyharmada korábban munkaviszonyban volt, és így lett főállású katás, ez alapján a BKIK becslése mintegy 100 ezerre teszi a katás módon burkoltan foglalkoztatottak számát.

A BKIK szerint valós a kockázat, hogy az előírások kijátszása miatt nem várhatóak számottevő pluszbevételek a szigorítástól, illetve jónéhányan visszatérnek a szürke, illetve feketegazdaságba.

„Részleteiben vizsgálva a központi költségvetést, annak a kata bevételi sora várhatóan emelkedni fog, de jellemzően nem a 3 millió forintos értékhatárhoz kötött plusz 40 százalékos adó befizetések miatt, hiszen ezt valószínű elég sokan ki fogják kerülni, hanem a katás visszaélések további terjedése okán.

Várhatóan a főállással rendelkező vagy nyugdíjas megbízható ismerősök, rokonok lesznek felkérve, hogy egyéni vállalkozóként a mellékállású katás jogviszonyt indítsák el, hogy „legyen hova szétszámlázni” a jelenleg 3 millió forint feletti éves szerződéseket”

– mondta az elnök, aki szerint összességében komoly a kockázat, hogy jövőre tovább fog nőni az idén 300 milliárd forintra becsült katás adócsalásokhoz kötődő központi költségvetési kiesés, ami miatt a Pénzügyminisztérium várhatóan további szigorításokat fog kezdeményezni, hacsak nem lesz erről egy komoly konzultáció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Heves zivatarokkal, felhőszakadással tör be a hidegfront

Heves zivatarokkal, felhőszakadással tör be a hidegfront

Az a hír járja, hogy iPhone-on is menni fognak az xboxos játékok

Az a hír járja, hogy iPhone-on is menni fognak az xboxos játékok

Nagyon úgy néz ki, hogy elhúz melletünk a régió a robotizációban

Nagyon úgy néz ki, hogy elhúz melletünk a régió a robotizációban