szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A Digi médiaszolgáltató szerint az új mobilfrekvencia-tenderen olyan kritériumokat szabtak, amely megnehezíti az indulásukat. Egyes vélemények szerint lényegében eldőlt, hogy a Digi nem indulhat a frekvenciákért.

Szeptember 15-én tették nyilvánossá a 900 MHz és az 1500 MHz mobil frekvenciaárverés eljárásának tervezetét. Az új szabályozás a Digi médiaszolgáltató szerint megnehezíti az indulásukat. Szerintük az új tervezetben olyan kritériumokat állítottak fel, melyek a Digi újbóli elutasítását jelenthetik.

A közlemény szerint a Digi kizárása a tenderből azt jelentené, hogy a cég csak korlátozott számú előfizetőhöz tudná eljuttatni szolgáltatásait.

„Úgy véljük, a mobil frekvenciaárverés kiírásnak összességében semlegesnek, fairnek és az európai joggal és gyakorlattal összhangban állónak kellene lenne, ily módon szélesebb versenylehetőséget teremtve az ügyfelek érdekében” – írták.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kedden a honlapján véleményezésre nyilvánossá tette a 900 megahertzes és az 1800 megahertzes frekvenciasávokban 2022 tavaszán lejáró jogosultságok árverési eljárásának dokumentációtervezetét, előkészítve a frekvenciaárverést. A 900 megahertzes frekvenciasávban összesen 60 megahertzre, az 1800 megahertzes frekvenciasávban pedig összesen 120 megahertzre lehet majd licitálni. Az értékesítés a tervezet véglegesítése után, várhatóan októberben indul és a tervek szerint 2021 első negyedévében zárulhat. A frekvenciákon jelenleg szolgáltatást nyújtó három szolgáltató használati jogosultsága 2022. április 7-én és 8-án jár le.

A HWSW informatikai-távközlési szakújság azt írta, hogy

lényegében eldőlt, hogy a Digi Távközlési Kft. nem indulhat el a 900 és az 1800 MHz-es frekvenciasávok 2022. áprilisában felszabaduló szabad blokkjaiért folyó versenyben, mivel a céget a megelőző 24 hónapban két olyan hatósági döntéssel is sújtották, melyek közül csak az egyik önmagában elég lenne az eljárásból való kizárásra, ráadásul egyéb feltételeknek sem felel meg a vállalat.

Tavaly szeptemberben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kizárta a Digit az ötödik generációs frekvenciaárverésről. Szintén a HWSW írta meg, hogy vélhetően a Telenor kérdése nyomán zárták ki a Digit az árverésről. A portál ugyanis fellelt egy jegyzőkönyvet, melyből kiderül, a Telenor vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese javasolta, hogy

zárják ki azt a pályázót, akivel szemben két éven belül jogerős hatósági vagy bírósági döntés született a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának, a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának vagy a vállalkozások összefonódására vonatkozó szabályoknak a megsértéséről.

Márpedig a Digit az Invitel felvásárlása kapcsán tavaly elmarasztalta a Gazdasági Versenyhivatal. Akkor szintén tiltakozott a Digi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyomozni kezdett a rendőrség, miután az Átlátszó drónnal repült Mészáros birtoka fölé

Nyomozni kezdett a rendőrség, miután az Átlátszó drónnal repült Mészáros birtoka fölé

Somogyi Zoltán: Krumplizmus – Az ellenzék esélyeiről

Somogyi Zoltán: Krumplizmus – Az ellenzék esélyeiről

A német autógyártás túlságosan függ Kínától?

A német autógyártás túlságosan függ Kínától?