szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig tartanak már a nyugdíjasok megkopasztását célzó utazással egybekötött termékbemutatókat, annál inkább terjednek a kamu szűrővizsgálatok és az étrendkiegészítős előfizetési csapdák. A fogyasztóvédelem elmondja, mire kell figyelni.

Lényegében eltűntek Magyarországról az utazással és ebéddel egybekötött hagyományos termékbemutatók az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlése szerint. A tárca szerint ez főként az ügyben 2015-ben történt törvénymódosításnak, illetve a népegészségügy és a rendőrség folyamatos fogyasztóvédelmi ellenőrzéseinek köszönhető.

Míg öt éve havonta átlagosan 43, idén már mindössze havi két megkeresést kapott a hatóság hasonló ügyekben

– írták, de jelezték, hogy továbbra is fokozottan figyelnek, mert az ilyen cégek új módszerekkel igyekeznek bepalizni az idős embereket: ingyenesnek mondott szűrővizsgálatokkal, illetve telefonon kicsikart előfizetési csapdákkal.

Álorvosok a szűrővizsgálaton

Telefonon ajánlanak ingyenes szűrővizsgálatot főként nyugdíjasoknak, akiket orvosi rendelőnek tűnő helyiségben fogadnak, majd a „vizsgálat” eredményeként súlyosabb szövődmények megelőzésére állítólag alkalmas termékeket tukmálnak rájuk.

A tárca figyelmeztet, hogy a vizsgáló álorvosoknak/értékesítőknek semmiféle egészségügyi végzettségük nincs, nem állíthatnak fel érvényes diagnózist. Sőt tevékenységük nem csak anyagilag károsíthatja meg az ügyfeleket, hanem egészségügyi kockázatot is jelent, hogy

nem ismerik a vásárlók tényleges egészségi állapotát, és az általuk ajánlott termékek szedése – például más, rendszeresen szedett gyógyszerrel együtt alkalmazva – veszélyes lehet.

Étrendkiegészítők előfizetési csapdával

Ugyancsak telefonon veszik rá a gyanútlan ügyfeleket, hogy egészségmegőrzőnek mondott étrend-kiegészítőket rendeljenek. A csali, hogy az első csomagot ingyenesen, csak a szállítási költség kifizetésére igényt tartva küldik. Csakhogy ezután bizonyos időközönként – többnyire havonta – automatikusan újraküldik a terméket, és ekkor már csekket is mellékelnek a vételár kifizetésére. Arra pedig, aki nem fizet, egyszeri felszólítás után behajtócéget küldenek, a vételáron kívül egyéb költségeket és késedelmi kamatot is követelve. A fogyasztóvédelem figyelmeztet, hogy

az előfizetési csapdát ki lehet kerülni, mivel a vásárlót az efféle esetekben is megilleti a 14 napos elállási jog.

Az ilyen bepalizós cégeket súlyos büntetéssel sújthatja a fogyasztóvédelmi hatóság: árubemutatóval vagy telefonos értékesítéssel kapcsolatos jogszabálysértés esetén 15 ezer forinttól akár a nettó árbevétel 5 százalékáig terjedő bírságot is kiszabhatnak. Egy wellness eszközöket 700-800 ezer forintért áruló cégnek például 10 milliós bírságot kellett fizetnie, miután hamis leleteket állított ki, majd méregdrága, de igazoltan hatástalan eszközöket kínált eladásra.

„Arra kérjük a fogyasztókat, hogy feltétlenül jelezzék a kormányhivataloknál, ha megtévesztő, visszaélésszerű gyakorlattal találkoznak, mert ezzel nagyban megkönnyíthetik a munkánkat” – idézték az ITM közleményében Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Váratlan fordulat: Mégis nyomoznak az Airbnb-ben kiadott budavári önkormányzati lakások ügyében

Váratlan fordulat: Mégis nyomoznak az Airbnb-ben kiadott budavári önkormányzati lakások ügyében

Mit tud egy 15 ezer forintos okos karpánt? Teszten a Xiaomi Mi Smart Band 5

Mit tud egy 15 ezer forintos okos karpánt? Teszten a Xiaomi Mi Smart Band 5

Trumpék túllőttek a célon, pedig ukrajnai ügyébe valóban belebukhatna Biden

Trumpék túllőttek a célon, pedig ukrajnai ügyébe valóban belebukhatna Biden