szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Legalább 250 ezer forintos nettó fizetés kellhet majd a jegybanki lakáshitel igényléséhez.

Új jegybanki lakásprogramot lengetett be Matolcsy György hétfőn. Az Új otthon programnak nevezett rendszer olcsó, 0 százalékos hitelt kínálna az új zöld otthont építőknek és vásárlóknak tízéves futamidővel. A kulcsszó az újon van, ugyanis a hitel kizárólag új építésű ingatlan megvásárlására lesz fordítható, amit viszont a Bankmonitor elemzése szerint sokan nem engedhetnek meg maguknak. A lap szerint ezek átlagos négyzetméterára Budapesten most 0,9-1,2 millió forint között van, de vidéken is 600 ezer forintról indul.

A kamatmentes lakáshitel futamideje 10 év lenne, ám, hogy ez maximális futamidőt jelent, vagy a konstrukció kizárólag 10 évre lesz majd elérhető, arról egyelőre nincsenek információk. A hitelösszegnél a tervek szerint meghatároznak majd egy felső korlátot, de ennek az összegéről sem tudni még. Túl alacsony a Bankmonitor szerint nem lehet, mert akkor a konstrukció nem nyújtana hathatós segítséget a vásárláshoz.

Az elemzés szerint az MNB-s lakáshitel mellé igényelhetők lennének a meglévő otthonteremtési támogatások: a vissza nem térítendő csok, a Babaváró hitel és a maximum 3 százalék kamatú csok-hitel, de akár piaci lakáshitellel is kiegészíthető, ha csak így áll rendelkezésre a szükséges forrás. Ezek közül a vissza nem térítendő csok-támogatás és a Babaváró hitel önerőként is felhasználható.

A jegybanki lakáshitel azért is más,

mert itt az állam nem várja el cserébe – egyelőre – a gyermekvállalást és a házasságot, vagyis egyedülállók, élettársak és akár idősek is igényelhetnék.

A Bankmonitor szerint a MNB kamatmentes lakáshitele hatalmas előnnyel indul a piaci hitelekkel, de még a csokkal szemben is, ám nem lesz mindenki számára elérhető: „15 millió forintos hitelösszegnél 255 ezer forint nettót kell minimálisan igazolni, míg a csok-hitelnél 289 682 forintot, a legolcsóbb lakáshitelnél pedig 297 642 forintot kell legalább keresni a sikeres igényléshez. Az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) szerint ugyanis 500 ezer forintos nettó jövedelem alatt a havi hiteltörlesztők összege nem haladhatja meg a családi jövedelem 50 százalékát” – írják.

Ha valaki ráadásul felvesz mellé egy babavárót vagy egy csokot, akkor ezeket együttesen kell fizetnie, ami már nagyon megterhelheti a családi büdzsét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem vezet nyilvántartást a koronavírusos pedagógusokról a Klebelsberg Központ

Nem vezet nyilvántartást a koronavírusos pedagógusokról a Klebelsberg Központ

Máris reagált Gulyás Gergely kijelentésére az SZFE diákja

Máris reagált Gulyás Gergely kijelentésére az SZFE diákja

Itt a Földbarát telefon, újrahasznosított anyagokból van, a tokja lebomlik

Itt a Földbarát telefon, újrahasznosított anyagokból van, a tokja lebomlik