szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy biotech vállalkozás mikrobák segítségével alakítja át az üvegházhatású metánt olyan anyaggá, amiből például könnyen lebomló evőeszközöket és szívószálakat tudnak készíteni.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Karbonnegatív és az óceánokban könnyen lebomló – így jellemezte a Fast Company a Newlight, egy biotechnológiával foglalkozó vállalkozás új fejlesztését. A cég által kidolgozott eljárás során képesek az üvegházhatású metánt mikrobák segítségével átalakítani, és egy műanyagszerű anyagot hoztak létre, amiből lényegében bármit lehet készíteni. Ha pedig a cég által gyártott evőeszközök, vagy szívószálak netán a tengerbe kerülnek, cellulózzá alakulnak.

A kutatók egy évtizedes kutatását és fejlesztését az inspirálta, hogy azokat az óceáni mikroorganizmusokat kutatták, amelyek táplálékként elfogyasztják az üvegházhatású metánt és a szén-dioxidot, ezt pedig magukban egy speciális anyaggá alakítják – lényegében ezen az elgondoláson alapul a megoldásuk.

A cég által air carbonnak nevezett anyag fehér és végeredményben porszerű – ezt pedig képesek a legkülönfélébb tárgyak formájára kiönteni. Több év fejlesztés után most rukkoltak elő az első termékekkel: bár akár bútorokat és különböző csomagolóanyagokat is lehetne ebből csinálni, elsősorban olyan tárgyakat alkottak meg a tulajdonságaiban a műanyaghoz hasonló anyagból, amelyek egyszer használatosak és amelyek az óceánokba kerülve általában a legnagyobb gondot okozzák: ezek pedig szívószálak és evőeszközök. De egy bőrszerű anyagot is létrehoztak az air carbonból, amit a ruházati ipar is használhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Somogyi Zoltán: Krumplizmus – Az ellenzék esélyeiről

Somogyi Zoltán: Krumplizmus – Az ellenzék esélyeiről

Lemondott a Facebook egy indiai vezetője, aki elnézte a kormánypártnak a gyűlöletbeszédet

Lemondott a Facebook egy indiai vezetője, aki elnézte a kormánypártnak a gyűlöletbeszédet

Több buszsofőr is segítséget kért, mert maszktagadó utasok fenyegetik őket

Több buszsofőr is segítséget kért, mert maszktagadó utasok fenyegetik őket