szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Augusztusban javultak a munkaerőpiaci adatok, ahogy a gazdaság elkezdett kimászni a járvány első hulláma okozta gödörből. Azonban a második hullám miatt ősszel, sőt 2021 elején várhatóan nőni fog a munkanélküliség.

2020 augusztusában a munkanélküliek átlagos létszáma 185 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt – írja jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz képest a munkanélküliek száma 32 ezer fővel csökkent, 2019 augusztusához képest pedig 28 ezer fővel nőtt. A munkanélküliségi ráta egy hónap alatt 0,7 százalékponttal csökkent, míg egy év alatt 0,6 százalékponttal emelkedett.

A foglalkoztatottak átlagos havi létszáma az előző hónaphoz képest 54 ezer fővel, 4 millió 514 ezer főre emelkedett, a tavaly augusztusihoz képest pedig 18 ezer fővel csökkent. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 70,7 százalék volt, ami a júliusi értékhez képest 1,1 százalékponttal, az előző év augusztusához képest pedig 0,2 százalékponttal nőtt.

Ugyanakkor augusztus végén az egy évvel korábbihoz képest a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív (vagyis nem statisztikai) adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 345 ezer fő volt.

A vihar előtti csend

Egyre többen térnek vissza a munkaerőpiacra, ahogy a gazdaság kiheveri az első sokkot. A feldolgozóipari kapacitások újra emelkednek, a szolgáltatószektor helyzete is javulni látszik. Összességében tehát úgy tűnik, hogy túl vagyunk a nehezén – kommentálta az adatokat Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza.

Ugyanakkor a mostani adatok még nem jelzik a másodkörös hatásokat – figyelmeztet a szakember. A nyár végén kifutottak a főbb munkaerőpiaci támogatások és szeptembertől sok vállalat a támogatás hiányában leépítésekbe kezdett. Mindemellett szeptemberben szembesültünk a járvány második hullámával, ami újabb korlátozó intézkedéseket hozott magával. Ezek elsősorban a turizmus és a vendéglátás területén okozhatnak munkaerőpiaci problémákat. Mindezek fényében nem lenne meglepő, ha szeptemberben a friss adatok újból emelkedő munkanélküliségi rátáról tanúskodnának.

Friss inflációs jelentésében a jegybank szintén arra számít, hogy 2020 végén és még 2021 elején is emelkedni fog a munkanélküliség, akár 6 százalék fölé emelkedhet a ráta, és majd csak 2022 végére mehet újra 4 százalék alá. Sőt, a vállalkozások a második hullámban hajlamosabbak lesznek elbocsátani a munkavállalóikat, mivel sokan felélték már tartalékaikat, nincs meg az első hullámban még jellemzőbb optimizmus, illetve a kormány bértámogatási programja kifutott.

Orbán Viktor miniszterelnök mintegy mellékesen megjegyezte, hogy 2021-ben sok év után először emelni "kell" majd a közmunkásbéreket.

Az első félévben összességében nőtt a munkanélküliség

2020. június–augusztusban az egy évvel korábbihoz képest a 15–74 éves munkanélküliek száma 58 ezer fővel, 214 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,2 százalékponttal, 4,6 százalékra emelkedett. A férfiak körében a munkanélküliek száma 109 ezer főre, a munkanélküliségi ráta 4,2 százalékra nőtt, míg a nők esetében a munkanélküliek száma 105 ezer főre, a munkanélküliségi ráta 5,0 százalékra emelkedett.

2020. június–augusztusban az egy évvel korábbihoz képest a foglalkoztatottak létszáma 0,9 százalékkal alacsonyabb, 4 millió 477 ezer fő volt. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma lényegében nem változott, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallóké és a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjainak száma viszont egyaránt 18 ezer fővel csökkent.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyire könnyen javítható az iPhone 12? Itt a válasz

Mennyire könnyen javítható az iPhone 12? Itt a válasz

Ha a Facebookon vagy a Twitteren dőlne el, Trump elsöpörné Bident

Ha a Facebookon vagy a Twitteren dőlne el, Trump elsöpörné Bident

600 képernyőn látszik az a reptéri rendszer, amit most lecserélt a Budapest Airport

600 képernyőn látszik az a reptéri rendszer, amit most lecserélt a Budapest Airport