szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tüntetés szervezői úgy gondolják, a járványnál is több életet követelnek a lezárások, ezért ha a kormány nem, majd ők nyitják újra az országot.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Százak tiltakoztak Prágában a járvány miatti lezárások ellen múlt vasárnap – írja praguetoday.cz. A látványos demonstrációról Instagram-oldalán beszámoló lap szerint a megélhetésüket féltő vendéglátósok egy Prága egész belvárosát átszelő mécsessorral demonstráltak, a mécseseket pedig söröskorsókba és -poharakba tették.

Az akcióval a vendéglátásban dolgozó kis- és középvállalkozások helyzetére hívták fel a figyelmet.

Ennél határozottabb fellépésre készülnek most vasárnap, január 10-én – írja a praguemorning.cz. A tüntetést szervező csoport, a Chcípl PES egyik alapítója azt nyilatkozta a lapnak: vasárnap a Cseh Köztársaság "újranyitását" jelentik majd be. David Biksadsky arról nyilatkozott, hogy többet nem tarják tiszteletben a járvány miatti korlátozásokat, mert azok szerinte több életet követelnek, mint maga a koronavírus.

Csehországban december 27-én rendelték el a járványveszély legmagasabb, ötös fokozatának bevezetését az MTI szerint, és a korlátozásokat csütörtökön hosszabbították meg január 22-ig. Csak az élelmiszer-, a háztartási boltok és a patikák tarthatnak nyitva. A járvány kezdete óta több mint 12 ezer koronavírusos beteg hunyt el, és szerdán regisztrálták az országban a legtöbb új fertőzöttet, 17 668 embert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új dolgot fedeztek fel a koronavírusról magyar kutatók, ez is segítheti a védekezést

Új dolgot fedeztek fel a koronavírusról magyar kutatók, ez is segítheti a védekezést

Palkovics László felmentett két miniszteri biztost

Palkovics László felmentett két miniszteri biztost

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást