szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara azt kéri, ne szedjék be az adót azoktól, akiknek a cége önhibáján kívül, a járvány miatt került nehéz helyzetbe.

Függesszék fel a helyi iparűzési adó beszedését az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozásoktól – ezt javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).

A BKIK számításai szerint nagyságrendileg 15 ezer budapesti vállalkozás kerülhetett a pandémia miatt olyan helyzetbe, hogy szándékai ellenére sem tud eleget tenni adófizetési kötelezettségéknek.

Mint írták, a turizmusban és vendéglátásban dolgozó budapesti mikro-, kis- és közepes vállalkozások helyzete tarthatatlanná vált. Azt elismeri a kamara is, hogy az adó beszedése jogszerű, de úgy látják, „a nehéz helyzetbe került vállalkozások esetén most a segítség a legfontosabb”.

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez és a kormány gazdaságért felelős tagjaihoz, hogy vezessenek be végrehajtási moratóriumot év végéig a helyi iparűzési adóra, valamint az egyéb adónemekre is a válság által leginkább sújtott vállalkozóknak. A támogatásra jogosultak listáját is kiegészítenék az idegenvezetőkkel és a taxisokkal.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya erre reagálva azt közölte, a Fővárosi Önkormányzat fizetési könnyebbséget adott annak, aki kérte. Aki nem kérte, ott törvényi kötelezettség a levonás. Szerintük a BKIK-nak nem a főpolgármesterhez, hanem a kormányhoz kell fordulnia, hogy kezdeményezze a törvény módosítását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gombából készít cipőt az Adidas

Gombából készít cipőt az Adidas

„A rendszerszintű rasszizmus folt a nemzet lelkén” – Biden, Harris és Obama is üzent a Floyd-ügy tárgyalása után

„A rendszerszintű rasszizmus folt a nemzet lelkén” – Biden, Harris és Obama is üzent a Floyd-ügy tárgyalása után

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon