szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fővárosnak az elvonások miatt nincs pénze a bérfejlesztésre, a munkavállalók viszont 6 százalékos emelésért küzdenek.

Kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a BKV Zrt. szakszervezetei még a múlt hét pénteken. A vita tárgya, hogy a dolgozói képviselet 6 százalékos bérfejlesztést és 10 százalékos cafeteriaemelést kér a fővárostól. Az érdekképviseletek ugyanakkor már korábban megalakították a bérszövetséget, hogy egységesen tiltakozzanak a 0 százalékos béremelési ajánlat ellen, amit a főváros tett – mondta a Népszavának Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A megegyezésre hét nap áll rendelkezésre, a városvezetés az utolsó napra, – a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülése utánra – csütörtökre hívta össze az érintett cégek és szakszervezetek vezetőit. Karácsony Gergely főpolgármester kabinetét Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes képviseli majd.

A lap szerint nem véletlen az időzítés, a főváros hónapok óta többször is jelezte, hogy a járvány, de leginkább a kormányzati elvonások súlyos pénzügyi helyzetbe sodorták a fővárosi önkormányzatot. Kiss szerint felelőtlenség lenne béremelést ígérni, a főváros nem tud elmozdulni a 0 százalékos ajánlatról. Ugyanakkor azt is hozzétette, megértik a szakszervezeteket, mert nem várható el, hogy munkavállalók zokszó nélkül elfogadják a reálbércsökkentést. Nem lenne meglepve, ha ezek után a dolgozók a sztrájk mellett döntenének.

Utóbbira meg is van az esély, Naszályi Gábor, a BKV buszvezetőit képviselő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke azt mondta a lapnak, hogy kész forgatókönyvük van a sztrájkra és az elégséges szolgáltatásra.

Kordás László szerint akkor van esély a megegyezésre, ha a főváros megkapja a kért kompenzációt a kormánytól, viszont nem tartja valószínűnek, hogy ez péntekig bekövetkezzen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!