szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

51 milliárd forint értékben vásároltak az emberek vényköteles gyógyszereket. A Covid–19-cel járó tüdőgyulladás tüneteit csökkentő favipiravir hatóanyagú gyógyszerből közel 37 ezer doboz fogyott.

Gyengén kezdődött az év, de márciusban az elmúlt év legnagyobb gyógyszerforgalmát regisztrálták a patikákban: közel 51 milliárd forint értékben vásároltak vényköteles gyógyszereket az emeberek – írja a Világgazdaság a Hiflylabs Zrt. elemzése alapján.

A patikák jövedelmezősége a degresszív árrés miatt – amikor a drágább támogatott vényköteles gyógyszerek után kevesebb hasznot tarthat meg a patika – továbbra is stagnál. Míg 2019 januárjában egy patika még a vényköteles forgalmának 12 százalékát tarthatta meg, idén márciusban ez már csak 11,3 százalék volt. A gyógyszerforgalom növekedése is elsősorban annak köszönhető, hogy az emberek egyre inkább korszerűbb, drágább kiszereléseket vásárolnak.

A patikák gyógyszerforgalma eközben éves összehasonlításban 14,3 százalékkal csökkent. A legnagyobb forgalmat a kardiovaszkuláris, a daganatellenes szerek és a vérképzők generálták.

A Covid–19-fertőzés okozta tüdőgyulladás súlyosságát csökkentő vírusellenes szerek forgalma márciusban 21 százalékkal bővült, ekkor jelent meg először a támogatott vényköteles körben a favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszer, ebből országszerte közel 37 ezer doboz fogyott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!