szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bíróság ítéletet hozott a fóti sörfőzde tulajdonosa és a brandet tulajdonló sörblogger között kipattant jogi vitában.

A Fővárosi Ítélőtábla a Keserű Méz nevű sört gyártó fóti főzde tulajdonosának, Gyenge Zsoltnak adott igazat a sörkülönlegesség promóciójáért felelős Bart Dániellel szemben – derül ki a Figyelő legfrissebb számában megjelent cikkből.

Gyenge Zsolt, a Fóti Kézműves Sörfőzde alapító-tulajdonosa és Bart Dániel újságíró, sörblogger vitája évekkel korábban kezdődött, és azután terelődött jogi síkra, hogy a főzőmester nem hagyta annyiban, hogy üzleti partnere 2011-ben levédette a Keserű Méz márkanevet, majd ezt 2017-ban színes ábrás védjegy bejegyzésével toldotta meg.

Ez utóbbival szemben Gyenge törlési kérelmet nyújtott be 2018 februárjában, rosszhiszemű védjegybejelentésre és lajstromozás nélküli korábbi megjelöléshasználatra hivatkozva. A névjog megsértését is kizáró okként jelölte meg, az ábrás védjegyen, jelen esetben a Keserű Méz címkéjén ugyanis szerepelt a Fóti Sörfőzde megjelölés is – írja a lap.

A cikk szerint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a 2019 szeptemberi tárgyaláson nem tartotta meglapozottnak a törlési okokat, Gyenge azonban továbbment: az SZTNH elutasító határozatának a megváltoztatására indított ügyében a Fővárosi Törvényszék tavaly novemberben már neki adott igazat. Bart Dániel fellebbezett az ügyben, de a lap birtokába került dokumentumok szerint

ez év márciusában másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bíróság végzését.

Bart Dániel úgy reagált a hírre, hogy “igazságtalan és meglepő döntés született”. Szerinte a Keserű Méz ügye személyes ügy is, a termék pedig a legsikeresebb sörmárka, amelyet felépített. “Sok ezer korsót csapoltam le a Keserű Mézből magam is, emellett rengeteg időt, energiát fektettem 2011 és 2017 között a termék imázsába, népszerűsítésébe, eladásába”.

Az ügyről írt korábbi cikkeinket ide kattintva éri el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!