szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Nagyjából 200 ezer dolgozó után kértek mostanáig a cégek ágazati bértámogatást, és még majdnem két hét maradt az igénylésekre.

Május 31-ig igényelhető az ágazati bértámogatás, a nehéz helyzetbe került szektorok vállalkozásai visszamenőleg, akár tavaly novemberig beadhatják a pályázati kérelmet a munkahelyek megtartását szolgáló állami segítségre – mondta el Bodó Sándor államtitkár az M1-nek. Korábban még arról volt szó, hogy áprilisra kérhetnek még a cégek bértámogatást, de ezt a kormány kiterjesztette májusra is.

Az államtitkár úgy számol: a járvány második és harmadik hulláma alatt eddig nagyjából 200 ezer ember után kérték a cégek ezt a támogatást, míg tavaly az első hullámban 260 ezer dolgozó után kérték. Április elején Bodó még csak 155 ezer emberről számolt be – ők 25 ezer cég alkalmazottjait jelentették –, vagyis az elmúlt másfél hónapban érkezett be az igénylések majdnem negyede.

Az ágazati bértámogatás keretében a bérek 50 százalékát, a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg, maximum 251 100 forintig. Az állam a járulékokat is elengedi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!