szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fourcardinal Kft. ezer lélegeztetőgépet szerzett be 17 milliárdért.

Korábban jobbára mással foglalkozó, ám a tűzhöz közeli cégek kaptak hirtelen gigászi állami megbízásokat lélegeztetőgép-beszerzésekre tavaly, a koronavírus első hullámának idején. A cégek – magyarok és külföldiek egyaránt – nagyjából 300 milliárd forintért 16 ezer lélegeztetőgépet szereztek be. Ezek többsége azóta is egy raktárban pihen, csak a tavalyi tárolásuk nagyjából 90 millió forintjába került az adófizetőknek.

A 22 érintett cég közül tíz magyarnak eredt a nyomába az Mfor.hu. A cégek felének sikerült időben leadnia az éves beszámolóját, a lap ezek átnézése után azt írja, 2020 legnagyobb nyertese lehet közülük az a Fourcardinal Kft., amelyik 1000 lélegeztetőgépet szerzett 17 milliárd forintért, de részt vett a védőfelszerelések beszerzésében is. Azt írják:

A Fourcardinal Kft. 2020-as éves árbevétele 216-szor magasabb a 2019-esnél, és 513-szor magasabb profitot termelt a cég.

A kft. tavalyi árbevétele 49,5 milliárd forint volt, tiszta nyeresége pedig 15,9 milliárd. Ebből 15,4 milliárdot fizetnek ki osztalékként a tulajdonosok, Nagy Beatrix, valamint a Silk Road Fund Zrt. döntése alapján. Nagy az Mfor.hu szerint a törzstőke 90 százalékát jegyzi, a Zrt. a maradék 10-et. Ahogy ez alapján kiszámolták:

A kifizetett osztalék döntő része, 13,8 milliárd forint egyetlen magánszemélyhez került.

Ahogy korábban a hvg360 is beszámolt róla, Nagy Beatrix anyja – Szegi Ildikó – több szálon is közeli kapcsolatban áll Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójával, Rahói Zsuzsannával, majd arra is fény derült, hogy a cégben tulajdonos Silk Road Fund Zrt. ügyvezetője, Szeverényi Márk szintén közel áll a kormányhoz. Testvérét, Szeverényi Ivonn Ildikót nem sokkal az üzlet nyélbe ütése előtt nevezte ki rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek Szijjártó Péter, Szeverényi Ivonn férje pedig nem más, mint Szabó László volt amerikai nagykövet és ex-külügyminiszterhelyettes, a kormánypárti sajtótermékeket kiadó Mediaworks elnök-vezérigazgatója.

A Szegi-család egy másik vonalon is befutott. A KKM Szegi Ildikó fiának érdekeltségével, a Szegi Medical Kft.-vel is szerződött 391 millió forintért. Ez a cég még nem tette közzé beszámolóját.

Kamu számlák, valódi tízmilliárdok, kormánybarát haszonlesők - a lélegeztetőgép-biznisz háttere

Kis profilváltás, nagy profit. A járványban gyakori, hogy korábban mással foglalkozó, ám a tűzhöz közeli cégek hirtelen gigászi állami megbízásokat kapnak egészségügyi eszközök beszerzésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!