Nébih: Itthon bejegyzett külföldi vállalkozástól ered a belga csokigyárban kimutatott szalmonellafertőzés

A Berry Callebaut gyárába került adalékanyag volt szennyezett. A vállalkozás saját vizsgálatai is igazolták, hogy a Magyarországról kiszállított tétel szennyezett volt, ezért leállította a lecitin gyártását.

  • hvg.hu hvg.hu
Nébih: Itthon bejegyzett külföldi vállalkozástól ered a belga csokigyárban kimutatott szalmonellafertőzés

Ismét szalmonellafertőzés ütötte fel a fejét egy belgiumi csokoládégyárban. A Berry Callebaut üzemben vállalati önellenőrzés során derült fény a kórokozó jelenlétére, amelyről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az európai gyorsriasztási rendszeren (RASFF) keresztül értesült – áll a hivatal csütörtöki közleményében.

A belga előállító a szennyezett termékeket kivonta a forgalomból.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a gyártáshoz használt lecitin adalékanyag volt Salmonella tennessee baktériummal szennyezett, melynek beszállítója egy Magyarországon bejegyzett, külföldi vállalkozás volt. A Nébih a vállalkozásnál soron kívüli ellenőrzést tartott, melynek keretében vizsgálta a feldolgozás folyamatát, az üzemi dokumentációt, valamint széles körű hatósági mintavételt végzett.

A vállalkozás saját vizsgálatai is igazolták, hogy a Magyarországról kiszállított lecitintétel volt szalmonellával szennyezett, ezért saját hatáskörében megtette a szükséges intézkedéseket, leállította a lecitin gyártását, zárolta az üzemben található tételeket. Az elsődleges nyomonkövetési vizsgálat alapján az érintett tételekből más vállalkozásokhoz nem történt kiszállítás, a további tételek ellenőrzése folyamatban van – írták.

A jelenlegi információk szerint a belga cég teljesen leállította a gyártását, és értesítette az ügyfeleit, hogy zárolják a június 25-én vagy azt követően gyártott csokoládétermékeket, amelyekből több országba is szállítottak. Így a problémás termék már az egyetlen, ismert hazai címzetthez sem érkezett meg, a szállítmányt útközben visszafordították.

A Nébih azt írja, hogy nincs összefüggés a néhány hónappal ezelőtti, Ferrero termékeket érintő esettel. „A Ferrero termékeknél ugyanis Salmonella typhimurium baktériumok voltak jelen, míg a mostani esetben a mikrobiológiai vizsgálatok teljesen eltérő szerotípust, Salmonella tennessee baktériumot mutattak ki” – írták.