szerző:
hvg.hu

Nem, ez most nem egy politikai mozgósító jelszó. Csupa zúzós programot ajánlunk: elvetemült elmék kiforgatták az eredeti Piroska-mesét, más valakik egy rebellis szerb comics művészt látnak vendégül, megint mások az Óz szellemét kísértik, a leggonoszabbak pedig fülsüketítő metál zenekarokat léptetnek fel fél napon át egy csarnokban. Mi van itt...? Programok kifulladásig!

Romló kilátások
Az időjós

Az időjós.
Caine és Cage egy filmben
A média-aranyifjak élete sem fenékig tejfel. Ezt – azon túl, hogy személyesen is megerősíthetjük – megtudhatjuk ebből az új (naná, hogy) amerikai filmből. De mielőtt szétironizálnánk a dolgot, jegyezzünk meg annyit: bármi is a téma, nem lehet okunk, hogy ne nézzük meg Michael Cainet és Nicolas Cage-et együtt a vásznon!

David Spritz, egy chicagói tévécsatorna népszerű meteorológusa szakmailag a csúcson van, és semmi másra nem vágyik jobban, mint elismerésre – különösen apjától, a díjnyertes írótól. Azt is szeretné, ha a felesége visszatalálna hozzá, ha a lánya boldog lenne és a fia sem keveredne folyton bajba. David zavaros családi életéből a felszínen semmi sem látszik, sőt a képernyőn feltűnő megnyerő mosolya azt sugallja, hogy minden a legnagyobb rendben, és ura a helyzetnek. Olyannyira sikeres, hogy egy tekintélyes New York-i reggeli műsor, a Hello America producerei is felfigyelnek rá, és meghallgatásra hívják. Ám hiába a felfelé ívelő karrier, ha a magánélete maradék nyugalmát tornádóként söprik el az események… 

Színes, feliratos amerikai film, 101 perc, 2005
Rendezte: Gore Verbinski
Főszereplők: Nicolas Cage, Michael Caine, Hope Davis, Gil Bellows


Csemegekosár
PiROSSZka; a jó, a rossz, a farkas meg a nagyi

PiROSSZka.
Egy elszabadult Nagyi
Hát már semmi se szent? Gyerekkorunk, sőt, dédszüleink gyerekkora kedvenc meséi sem. Mi lesz így az emberiség kultúrkincséből? A válasz előttünk hever: tébolyult komputer animáció! És messze nem ez a legrosszabb dolog, ami történhet vele. 

Mindenki ismeri Piroska és a farkas történetét… legalábbis azt hisszük, hogy ismerjük. Kedvenc tündérmeséjét így azonban még soha senki sem láthatta - a feje tetejére állítva, önmagából kiforgatva, egy számítógépes animációval életre keltett harsány komédia formájában. Végre-valahára feltárul a legenda mögött rejtőző döbbenetes bűntény igaz története, és megtudhatjuk, hogy Piroska, a Nagyi, a Favágó és a Farkas hogy is lettek valamennyien egy bűntény gyanúsítottjai. Invenciózus történetmesélés, merész szellemesség és sziporkázó ötletesség jellemzi Cory & Todd Edwards és Tony Leech filmalkotókat, akik egy olyan sztorit mutatnak be a filmvásznon, amely fiatalokhoz és öregekhez egyaránt szól.

Egy csapat tollas-szőrős zsaru és detektív jelenik meg a Nagyi kunyhójánál az erdőben, akiket egy házi csetepaté miatt vezényeltek ki a helyszínre. Egy vadász tettleg bántalmazott egy nagyit megszemélyesítő farkast. Ahogy a nyomozó, és a rendőrtiszt kihallgatják a megbízhatatlan emlékezetűnek bizonyuló gyanúsítottakat, kiderül, hogy mindegyikük más-más, egymástól homlokegyenest eltérő, de egyformán zavaros mesével áll elő…szóval pomt olyan minden, mint az életben?

Színes, szinkronizált amerikai animációs film, 80 perc, 2006
Rendezte: Cory Edwards
Szinkronhangok: Ónodi Eszter, Hajós András, Reviczky Gábor, Szombathy Gyula

Fesztivál, színház, kiállítás (Oldaltörés)


Allons enfants…!
A frankofónia ünnepe

 
Kultúrmarketingben erősek a franciák. De félre a rosszmájúsággal, inkább tanuljuk el, hogyan lehet egy kultőrát és egy nyelvet vonzóvá tenni! A budapesti francia nagykövetség a Francia Intézettel és az Alliance Francaise-el közösen rendezi meg ismét a Frankofónia Ünnepét, amely a franciául beszélők, tanulók, a francia kultúra után érdeklődők országos fesztiválja. A másfél hetes fesztiválon svájci gitár és zongora est, francia sanzonok és klasszikus zene szórakoztatja a Thália Színházba látogatókat. Ugyancsak a Thália Színház ad otthont a Nagy Francia Dalversenynek, a gimnazista színjátszók előadásainak pedig a Merlin Színház. A Francia Intézetben lesz a Frankofón Mozi Éjszakája. Szó-Kép Játék címmel kiállítást is láthatnak, és a szervezésben résztvevő országok bemutatják étel különlegességeiket is ugyancsak az intézetben. Budapesten kívül Győrben, Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Miskolcon is találkozhatnak az érdeklődők a frankofón ünnep
programjaival.

Magyarország 2004-ben csatlakozott a Frankofón Országok Nemzetközi Szervezetéhez, és megfigyelőként vesz részt a testület munkájában. A frankofónia azt jelenti, hogy egy adott országban sokan használják a francia nyelvet és a francia kultúra terjesztését az állam is támogatja. Idén novemberben a nemzetközi szervezet Romániában tartja 11. csúcstalálkozóját, működése óta először kelet-európai országban. Részletes program itt: www.francophonie.hu
  
Budapest, Francia Intézet, március 3-14.


Mese zenés habbal
Óz, a csodák csodája a Körúti Színházban

 
Milyen a mese, ha senki sem akarja kifordítani? Íme egy lehetséges válasz! Minden gyerek beleszeret előbb-utóbb az Óz, a csodák csodája című, mára örökzölddé vált történetbe, amelyet most felújított változatban, sok énekes-táncos jelenettel kibővítve láthatnak a gyerekek és az őket kísérő felnőttek.
 
A főváros legújabb teátruma, a Körúti Színház a pesti bulvár-hagyomány folytatója;
a vígjátékok mellett gyerekeknek szóló előadásokkal is várja a közönséget. A budapesti Gutenberg Művelődési Otthon épületében működő színházban március két hétvégéjén játsszák az Óz, a csodák csodája című mesemusicalt. A mesemusicalt március 4-én, szombaton és március 19-én, vasárnap délelőtt 11 órától játsszák.
   
Budapest, Körúti Színház, március 4., 19.

 

Az utca hírmondója
Pócs Péter plakátkiállítása

Plakát az Ibusár című előadáshoz.
Só, liszt, víz is az eszköztérban
© szinhaz.hu/pocspeter
A hazai plakátművészetnek volt egy sajátosan felfutó, izgalmas időszaka a hetvenes-nyolcvanas években. Ekkor indult Pócs Péter is, művészetében a kissé szürreális, expresszív fogalmazásmódhoz erőteljes, abszurd gondolat- és képi világ társult. Miközben a formanyelve és eszköztára mindig igen sokféle, a rajz mellett fotót, sólisztgyurma-plasztikát, figuratív és geometrikus formákat egyaránt használ, mindezek között az összekötő anyag személyiségének mindent elsöprő szuggesztivitása; nem kétséges, hogy csupa olyan témával foglalkozik, amiről képes személyes véleményt, azonosulási lehetőséget teremteni.

A Pócs-plakát szembetűnő, sok esetben hamarabb felismerhető, hogy ki az alkotó, mint a reklámozott tárgy. Ennek lehet, hogy a megrendelő nem minden esetben örül, viszont művészi minőséget kapott, ami biztos túl fogja élni portékáját is. Ugyanis Pócs Péternek pályafutása során sikerült azt a lehetetlent végrehajtania, hogy az általa létrehozott alkalmazott műfajú műbe beépíti egyéniségét és személyiségét és ettől autonóm művészetté nemesülnek plakátjai.”    

Budapest Galéria, március 2 - április 2.

Kiállítás, képregénynap (Oldaltörés)A szegénység létértelmezése
Afrikai nap a Műcsarnokban

Különleges kiállítás, illetve filmvetítéssel egybekötött program várható Nemes Csaba Afrikai nap című művének premierje alkalmából. Nemes Csaba munkáját szocio-dokumentumfilmként határozza meg a Műcsarnokbeli Menü Pont Galéria előzetes programajánlója. Filmjében a sztori a lényeges, az állapot, az élethelyzetek. Szürreális fikció és abszurd hétköznapi dokumentumfilm homályzónájában bolyong az Afrikai nap című film. Az alkotás a nem pusztán szociálisan, regionálisan, politikailag értett szegénység létértelmezését nyújtja majd.

Budapest, Műcsarnok, március 2. - április 2.

Képregényfesztivál
A Magyar Képregényakadémia kiállítása
Aleksandar Zograf

Dreamtime/Wartime
Zograf összegyűjtött munkái
Már megint a képregényesek. Hihetetlenül sokat mozgolódnak az utóbbi időben. Fesztivál fesztivál hátán, alig csegett le a zaj a tavaly év végi feszt után, már itt az újabb seregszemle. Kiállítások, workshopok, vetítések.  

Hét magyar grafikusművész hazai képregényekhez köthető installációi tekinthetők meg öt napon át az Átjáró Nap – 2. Magyar Képregényfesztivál előzményeként a Teátrumban és a Park területén. A Magyar Képregény Akadémia 2004. május elsején alakult meg. Az akadémia maga választja meg tagjait, azok érdemeit, munkásságát szigorúan és elfogulatlanul szem előtt tartva. A kiállításon a következő alkotók munkáit tekinthetik meg:  Fritz Zoltán, Geek, Odegnál Róbert, Lanczinger Mátyás, Saban, Tamási Antal, Zorro de Bianco.

Maga a képregényfesztivál március 5-én, vasárnap lesz a Millenárison. A (már harmadik) comics-fesztre egy igazi díszvendég érkezik, egy kiváló kelet-európai képregényművész, Aleksandar Zograf, Szerbiából. Zograf szubjektív, riportszerű képregényeket készít, amelyek Art Spiegelman méltó társává teszik. Több albuma is világhírű lett, például a Milosevics-rezsim végnapjait megörökítő Life Under Sanctions. A fesztivál természetesen Zograf is megszólal, egy kerekasztalbeszélgetésen vesz részt Dodo Nitával, a román képregényszövetség elnökével együtt, témájuk – mi más? – a kelet-európai képregény.

Budapest, Millenáris, március 1-5; illetve március 5.


Zene (Oldaltörés)Zúzzunk bele, barátaim!
MetalMania Fesztivál a PeCsában

Soilwork, Svédország.
Ez nem lesz halk
A Petőfi Csarnok sokat látott (és hallott) falai megremegnek: a 2005-ös debütálás után ismét találkozhatnak Budapesten a heavy metal zenekarok. Fél napon át 20 zenekar lép színpadra. A hat nemzetközi sztárcsapattal megtűzdelt zenei zúzda a lengyelországi, azonos névre hallgató rendezvény egyfajta licensze. A kora délután kezdődő koncertek sora másnap hajnalig tart, majd hajnalig tartó buli zárja a nemzetközi fémzenei találkozót.

Néhány név a fémzene kedvelőinek: a nevük ellenére magyar Stereochrist, a The Dethroners, a Gire, a Vale of Tears, a Remorse, a Casketgarden, a Black Leaves, a Nadir, a Prompt, az Autumn Twilight, a Variola, a Wackor, a Baby Bone.

A külföldiek közül jól ismert a finn Charon, a svéd Soilwork, a messzi Seattle-ből érkező Nevermore, a liverpooli Anathema, az egzotikus metalt játszó portugál Moonspell és egy másik svéd formáció - amelyik az operát keveri a metállal - a Therion.
A színpadi programot a bolgár Korozy zenekar zárja.

A Petőfi Csarnok után a Marco Polo Club lesz a helyszín, ahol hajnali 4-ig tart majd az after party, azaz a mulatozás.

Budapest, Petőfi Csarnok, március 2.


Rock, jazz és keleti spirituálé
Az isteni erő: a Shakti Budapesten

 
A "világzene" egyik megalapozójának tartják, de pontosabban körülírhatjuk a Shakti zenéjét, ha azt mondjuk: a rock, a jazz, az indiai klasszikus zene és a keleti spiritualitás találkozását hozta létre több mint 30 évvel ezelőtt ez az együttes.

A Shakti, amelynek neve szanszkrit nyelven "isteni erőt" jelent, és a hinduizmusban a Legfőbb Lény egyik megnevezése, két
rendkívül nyitott muzsikus egymásra találásának eredménye volt 1975-ben. Ekkor kezdett el együtt muzsikálni - először East Meets West néven - Ustad Zakir Hussain és John McLaughlin. Az indiai tabla-művész apja hagyományait vitte tovább, Ustad Alla Rakha ugyanis Ravi Shankar együttesében játszott évtizedeken át. McLaughlin pedig, aki azokban az években, mint a bengáli guru Sri Chinmoy tanítványa, a Mahavishnu előnevet viselte, már jó ideje a jazz-rock egyik elismert gitárosa volt, aki nem csupán szinte egyedülálló technikájával, hanem a blues, a jazz és az indiai ragák keresztezésével alakította ki egyedi stílusát.

A trió, két további két ütőssel kiegészítve, összesen három lemezt készített, az élőben felvett Shaktit, a Handful of Beauty-t és a Natural Elementset, amelyek új dimenzióba helyezték a szigorú kompozíciók és a rögtönzések, a két kultúra hagyományainak összefonódását. Egyszerre engedtek szabad folyást a zene által kifejezhető érzelmeknek, a kozmikus energiának,
és adtak lehetőséget a hallgatóságnak egyidejűleg az extatikus örömre és az elmélyülésre.

Ez a különleges kísérlet csupán 1978-ig tartott, de 1997-ben - a független India megalakulásának 50 évfordulóján - McLaughlin és Hussain új társakkal megalakította a Remember Shakti együttest, amely azóta is sikerrel járja a világot. Az új formáció lemezein is elsősorban koncertjeit rögzíti, az 1999-es Remember Shakti felvételei Londonban készültek, két évvel később pedig bombay-i előadások került CD-re, megőrizve zenéjük mérhetetlen gazdagságát, amely fittyet hány az emberben lejátszódó idő minden megrögzött szabályára.

Budapest, Millenáris Teátrum, március 7.

Francia Saláta
Mino Cinelu Flame az A38 hajón
 
A Francia Saláta sorozat keretében a hazai Korai Öröm és a francia Kaophonic Tribu, továbbá Mino Cinelu világhírű ütőhangszeres és együttese koncertezik az A38 hajó színpadán. A Korai Öröm több mint másfél évtizede létezik, a dobosok és ütősök a fő jellegzetességei koncertjeiknek. A zenekar neve összefonódott a kilencvenes évek budapesti zenei szubkultúrájával. 1993 óta majdnem évi rendszerességgel adja évszámmal jelzett "folyamatlemezeit".

A strasbourgi Kaophonic Tribu nyolc zenésze a transz, az etno, a világzene, a drum and bass és a pszichedelikus rock világába kalauzolja a hallgatóságot. A törzsi ritmusok, a gitáreffektek, a koncertek fantasztikus látványvilága a Korai Öröméhez teszi hasonlóvá a Kaophonic Tribut. A hét éve alakult zenekar a napokban megjelent legújabb albumának közép-európai bemutató turnéja keretében lép fel az A38 Hajón.

A világ egyik legismertebb ütőhangszerese, Mino Cinelu flamenco-triója is fellép az A38-on. Az 1957-ben Párizsban született Mino Cinelu az egyik legtöbbet foglalkoztatott dobos-ütőhangszeres. Játéka hallható Miles Davis Amandla, Pat Metheny Imaginary Day című albumán, a Weather Report, Marcus Miller, David Sanborn, Dizzy Gillespie, Cassandra Wilson, Branford Marsalis, Wayne Shorter lemezein. A "könnyebb műfajok" előadóival is turnézik. Fellépett Stinggel, Lou Reeddel, Tori Amosszal és Tracy Chapmannel. Sokirányú elfoglaltsága miatt szólólemezzel csak 2000-ben, majd 2002-ben jelentkezett. Szólólemezein szinte teljes egészében egyedül játszik, olykor Richard Bona és Mike Stern közreműködésével.
   
Budapest, A38, március 2-8.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az EU legnagyobb egészségügyi problémájának oka: az emberi butaság

Az EU legnagyobb egészségügyi problémájának oka: az emberi butaság

A Seveled abban a leggyengébb, amiben a legjobbnak kéne lennie

A Seveled abban a leggyengébb, amiben a legjobbnak kéne lennie

Durvul a Fidesz: Kocsis Máté már zaklatószínházakról beszél

Durvul a Fidesz: Kocsis Máté már zaklatószínházakról beszél

Három órát várt a késeléssel a győri diák

Három órát várt a késeléssel a győri diák

Nyomozást indít a rendőrség a hajléktalant villamosról lelökő férfi ügyében

Nyomozást indít a rendőrség a hajléktalant villamosról lelökő férfi ügyében

Trump mindent megtesz, hogy az adóbevallása ne kerüljön a képviselőház elé

Trump mindent megtesz, hogy az adóbevallása ne kerüljön a képviselőház elé