A látogatók zenélhetnek is a stockholmi ABBA-múzeumban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ABBA együttes egykori tagjai - az 57 éves Agnetha Fa:ltskog, Benny Andersson (60), Björn Ulvaeus (62) és a plaueni (azelőtt: Lyngstad) Anni-Fred Reuss zöld utat adtak az elképzelés megvalósításához.


A stockholmi kikötőnegyedben álló egykori vámépületben létesülő múzeum 4000 négyzetméteres épületben 2009 tavaszától kezdve színpadi kosztümöket, hangszereket és az 1974 és 1982 közötti évekből fennmaradt egyéb emléktárgyakat tekinthetnek majd meg a látogatók.
 
Felépítik az ABBA egykori stúdiójának mását, és ott a látogatók saját ízlésük szerint játszhatják különféle hangszereken a kvartett hajdani sikeres számait, mint például a Dancing Queen, a Money, Money, Money vagy éppen a The Winner Takes It All című számot.
 
Különösen vonzó lesz a múzeum helyszíne a Vasa Múzeum közvetlen szomszédságában. A dánellenes felkeléssel hatalomra jutott Vasa svéd uralkodócsalád (1523-1654) emlékének szentelt múzeumban ugyanis milliók keresik fel az 1628-ban elsüllyedt és 1961-ben felszínre hozott "Vasa" svéd vitorlás hajót.
 
Az ABBA-múzeum létesítésének költségeit szponzorok adakozásából, magánszemélyek hozzájárulásaiból, később pedig a múzeumi belépti díjakból szándékoznak fedezni. A kezdeményezők évente félmillió látogatóra számítanak.
 
Az ABBA együttes egykori tagjai írásban fejezték ki elismerésüket a tervek ismertetésekor, és egyúttal azt a reményüket, hogy olyan múzeum születik, amely "mindenekelőtt szórakozást" nyújt majd. Ewa Wigenham-Westham asszony, a terv kezdeményezője elmondta, hogy akkor támadt fel benne az ABBA-múzeum létesítésének ötlete, amikor az egykori liverpooli kikötőben meglátogatta az ottani Beatles-múzeumot.
 
A svéd popénekesek muzsikája több mint húsz évvel az együttes feloszlása után is keresett: évente két-három millió CD-jük kel el.